
Permis și interzis în sarcină. Ginecologul dezvăluie adevărul din spatele celor mai vehiculate mituri

Permis și interzis în sarcină. Sarcina este un moment de emoție și anxietate, gravida fiind permanent preocupată ca acțiunile ei să nu afecteze în vreun fel bebelușul din burtică. Ca urmare, este important să știe ce ar trebui și ce nu ar trebui să facă pentru a minimiza riscul și pentru a optimiza rezultatele.
Dacă înainte-vreme toate sfaturile de care avea nevoie erau oferite de medic, de câteva cărți pe această temă și de familie sau prieteni, în epoca Internetului femeia este bombardată cu informații și recomandări care adesea sunt în cel mai bun caz confuze și în cel mai rău caz conflictuale.
Te-ar mai interesa: O româncă a murit după ce a băut substanță de cont...
O gravidă are nevoie de un aport zilnic de 400-800 micrograme de acid folic (până la sfârșitul ultimului trimestru), 30 mg de fier, 600 U.I de vitamina D și 1000 mg de calciu. Totuși, necesitatea administrării lor la toate femeile însărcinate este incertă, mai ales la cele care au diete echilibrate. Oricum, vitaminele prenatale nu sunt dăunătoare chiar dacă necesarul este asigurat din alimentație.
Te-ar mai interesa: De ce se spune despre gută că e boala oamenilor bo...
Femeile însărcinate trebuie să mănânce sănătos și echilibrat, aportul caloric fiind crescut cu numai 350-450 de calorii pe zi. Femeile cu un Indice de Masă Corporală (IMC) mai mare, în perioada de sarcină nu ar trebui să se îngrașe cu același număr de kilograme cu care se poate îngrășa o femeie cu un IMC normal sau mic.
Deși datele actuale sugerează că un consum de cantități mici de alcool în timpul sarcinii nu pare a fi dăunător pentru făt, pragul exact între sigur și nesigur (dacă există) este necunoscut. Prin urmare, alcoolul trebuie evitat în timpul sarcinii.
Te-ar mai interesa: Evită acest tip de masline! Sunt încărcate de adit...
Îndulcitorii artificiali pot fi utilizați în timpul sarcinii. Deși datele referitoare la zaharină sunt deocamdată contradictorii, un consum redus de zaharină este cel mai probabil sigur.
Consumul scăzut până la moderat de cofeină în timpul sarcinii pare să nu fie asociat cu vreo reacție adversă. Astfel, o femeie însărcinată poate consuma băuturi care conțin cofeină, dar trebuie să limiteze acest consum la mai puțin de 300 mg/zi. O ceașcă obișnuită de cafea conține 130 mg de cofeină, iar una de băutură carbogazoasă cu cofeină, circa 50 mg.
Te-ar mai interesa: Vitamina esențială pentru femei. Medic: ”Le-am pre...
Nu există un beneficiu cunoscut al restricției de activitate sau al repaosului la pat pentru femeile gravide. Femeile însărcinate ar trebui încurajate să facă mișcare în mod regulat.
Sănătatea orala este importantă, iar procedurile stomatologice pot fi efectuate și în timpul sarcinii.
Chiar strict interzis! Și nu e vorba doar de fumatul țigărilor clasice ci și de țigările electronice sau cele cu vapori.
Te-ar mai interesa: Un bărbat de 36 de ani a murit la spital după ce a...
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Urmăriți Doctorul Zilei și pe Google News.
Ne puteti de asemenea urmari si pe Telegram.