Sari la conținut

Persoanele care suferă de artrită au un risc mai mare de declin cognitiv, AVC și cancer

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
cum prevenim durerile articulare cauzate de frig

Artrita reumatoidă este una dintre cele mai frecvente boli autoimune, afectând aproximativ 17,6 milioane de persoane la nivel global, conform datelor din 2020.

În prezent, nu există un tratament complet pentru artrita reumatoidă. Totuși, medicamentele și schimbările stilului de viață pot fi utilizate pentru a gestiona inflamația și durerea cauzată de această boală la nivelul articulațiilor.

Studiile anterioare au asociat artrita reumatoidă cu un risc crescut pentru alte probleme de sănătate, inclusiv accident vascular cerebral, osteoporoză, sindromul ochilor uscați și anumite tipuri de cancer.

Recent, un nou studiu publicat în revista RMD Open a scos la iveală că persoanele cu artrită reumatoidă pot avea și o probabilitate mai mare de a dezvolta anumite deficite cognitive mai târziu în viață.

Studiul legăturii dintre inflamația sistemică și declinul cognitiv

Pentru acest studiu, cercetătorii au recrutat 140 de participanți cu vârste medii de 56 de ani, dintre care 80% erau femei. Jumătate dintre participanți aveau artrită reumatoidă, în timp ce cealaltă jumătate nu.

Cercetătorii au raportat că aproximativ trei din patru, adică 72%, dintre participanții cu artrită reumatoidă aveau niveluri moderate spre ridicate de activitate inflamatorie sistemică cauzată de boală.

Toți cei 140 de participanți au fost supuși unor evaluări neurologice și psihologice cuprinzătoare, teste cognitive și evaluări ale stării de spirit la începutul și la sfârșitul studiului.

Participanților le-au fost evaluate abilitățile cognitive pe baza testului Montreal Cognitive Assessment (MoCA), unde un scor mai mic de 26 este considerat un deficit cognitiv.

În plus, cercetătorii au testat participanții pentru abilități cognitive specifice, inclusiv:

– procesarea și ordonarea informațiilor vizuospatial
memoria
– capacitatea de concentrare
– abilități de limbaj
– gândirea abstractă
– abilitatea de a-și aminti informații după ce au fost distrasi
– orientarea — capacitatea de a explica timpul, locul și situația în care se află
– funcțiile executive ale memoriei de lucru, concentrarea și inhibiția.

Deficitul cognitiv mai mare la persoanele cu artrită reumatoidă

La finalul studiului, cercetătorii au descoperit că participanții cu artrită reumatoidă aveau scoruri medii mai mici la testul Montreal Cognitive Assessment decât cei fără artrită reumatoidă, precum și scoruri mai mici pentru funcțiile executive.

Cercetătorii au raportat că 60% dintre participanții cu artrită reumatoidă prezentau deficite cognitive, comparativ cu 40% dintre participanții sănătoși.

De asemenea, s-a constatat că participanții cu obezitate și artrită reumatoidă erau de aproape șase ori mai predispuși să dezvolte deficite cognitive, iar participanții cu artrită reumatoidă și activitate inflamatorie pe parcursul bolii aveau un risc de aproximativ două ori mai mare de a întâmpina probleme cognitive.

Atunci când au analizat participanții care au prezentat deficite cognitive, cercetătorii au observat că aceștia aveau inflamație marcată și persistentă comparativ cu cei fără probleme cognitive.

În plus față de artrita reumatoidă, cercetătorii au mai descoperit că cei cu cel mai mare risc de deficite cognitive erau mai în vârstă, aveau mai puțină educație și alte probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, niveluri ridicate de grăsimi în sânge și hipertensiune arterială.

Cum este legată inflamația de deficitul cognitiv?

Deși inflamația este o parte naturală a sistemului de apărare al organismului împotriva germenilor și bolilor, inflamația cronică cauzată de boli, factori de mediu și anumite obiceiuri de viață, cum ar fi alimentația nesănătoasă sau lipsa activității fizice, poate deveni problematică pentru întregul corp.

Cercetările anterioare au arătat că inflamația dintr-o parte a corpului poate avea un impact negativ asupra altor zone.

De exemplu, studiile anterioare au asociat inflamația cronică cu un risc crescut pentru boli precum diabetul de tip 2, depresia, psoriazisul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și insomniile.

În plus, cercetările anterioare au asociat inflamația cronică cu afecțiuni neurologice, inclusiv demență, boala Alzheimer, boala Parkinson, scleroză multiplă și boala Huntington.

„Studiile recente au arătat contribuția critică a inflamației în majoritatea, dacă nu în toate, subtipurile de demență”, a declarat Karen D. Sullivan, PhD, ABPP, neuropsiholog certificat și proprietar al I CARE FOR YOUR BRAIN, care nu a fost implicată în acest studiu, pentru Medical News Today.

„O mai bună înțelegere a modului în care moleculele inflamatorii conduc la moartea rețelelor de celule cerebrale este cu siguranță o piesă necesară a puzzle-ului pentru găsirea unui tratament”, a subliniat ea.

„Studii mai aprofundate ale condițiilor inflamatorii primare, precum artrita reumatoidă, ne vor oferi perspective necesare asupra declanșatoarelor inițiale care provoacă inflamația în sistemul nervos central și căile ulterioare care cauzează daune cerebrale ireversibile”, a adăugat Sullivan.

Identificarea factorilor de risc pentru declinul cognitiv

MNT a discutat, de asemenea, cu Xiaoyin Tang, MD, șeful Secției de Reumatologie la Hackensack Meridian Jersey Shore University Medical Center din New Jersey, despre acest studiu.

Tang, care nu a fost implicată în această cercetare, a comentat că acest studiu oferă o evaluare mai cuprinzătoare a deficitelor funcției cognitive la pacienții cu artrită reumatoidă și confirmă relația dintre activitatea bolii artritei reumatoide și funcția cognitivă.

De asemenea, subliniază importanța controlării inflamației la persoanele cu artrită reumatoidă și validarea diagnosticării precoce și a abordării de tratament orientate spre obiective în practica clinică, a adăugat ea.

„Ca reumatolog clinic care tratează pacienți cu artrită reumatoidă, scopul nostru este de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților, inclusiv funcțiile fizice și cognitive”, a declarat Tang. „Cu mai multe opțiuni de tratament disponibile în era agenților biologici, am realizat progrese semnificative în cazul funcțiilor fizice ale pacienților cu artrită reumatoidă.”

„Populația generală, precum și pacienții cu artrită reumatoidă, trăiesc mai mult. Mulți dintre ei se vor confrunta cu o scădere a funcțiilor cognitive în stadiile ulterioare ale vieții. Identificarea factorilor care impactează negativ funcția cognitivă a pacienților este primul pas către găsirea soluțiilor”, a notat doctorul.

Cu toate acestea, a subliniat că este nevoie de mai multe cercetări privind legătura dintre artrita reumatoidă și sănătatea creierului:

„Mi-ar plăcea să văd cercetări suplimentare privind eficacitatea tratamentelor agresive ale artritei reumatoide pentru controlul inflamației în îmbunătățirea funcțiilor cognitive. De asemenea, mi-ar plăcea să văd cercetări care compară diferite modalități de intervenție cu abordări multidisciplinare.”

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel