Sari la conținut

Persoanele care trebuie să evite conservele de ton. Pot fi foarte periculoase!

peste
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Conserva de ton e “toppingul” preferat al tuturor salatelor

Conservele de ton reprezintă una dintre cele mai simple și mai accesibile opțiuni de a mânca pește gras, ale cărui beneficii pentru sănătate sunt bine dovedite. Exista insa anumite cazuri in care este de preferat sa se evite consumul lui din diverse motive.

Femeile însărcinate

Una dintre recomandarile obisnuite in ceea ce priveste alimentatia in timpul sarcinii este evitarea consumului de ton roșu. Principala cauză menționată este conținutul ridicat de mercur (în afară de faptul că multe preparate obișnuite de ton roșu presupun consumul lui crud).

Ei bine, deși nu în aceeași măsură, aceeași precauție ar trebui extinsă la toate tipurile de ton, inclusiv la conserva de ton.

Chiar și așa, trebuie clarificat faptul că cantitatea de mercur conținută într-o cutie de ton (în jur de 16 micrograme), deși poate fi mare în termeni relativi (comparativ cu alte alimente și mai ales cu alți pești) este încă foarte departe de cantitățile maxime recomandat pentru o singura persoana (91 pe saptamana), deci in principiu ar fi necesar doar sa moderati consumul acestuia.

În plus, pentru o mai mare siguranță, există și alte specii de pește gras, precum somonul sau anșoa, care pot oferi substanțelor benefice pe care le conține tonul (cum ar fi acizii grași omega-3) cu un conținut mai scăzut de mercur, deci sunt opțiuni bune pentru înlocuiți acest aliment.

Cei care vor să aibă un copil

În același mod, expunerea excesivă la mercur poate cauza probleme în funcția de reproducere, așa cum a subliniat un studiu publicat în Basic & clinical pharmacology & toxicology.

Aceste efecte s-ar produce, potrivit autorilor, atât la bărbați (la care mercurul în exces poate provoca deformare celulară în celulele Leydig și tubii seminiferi și degenerescență testiculară), cât și la femei (sub forma anomaliilor ciclului menstrual, avortului spontan și complicațiilor de fertilitate) .

Cu toate acestea, este necesar să subliniem din nou același lucru pe care l-am subliniat anterior: aceste probleme sunt rezultatul aportului excesiv de mercur, iar conserva de ton este încă departe de cantități nocive, așa că, în timp ce este consumat în mod moderat, nu ar trebui să fie dăunătoare.

Cei cu hipertensiune arterială

Un alt grup de persoane care ar trebui să modereze consumul de conserve de ton (de preferință înlocuindu-l cu alte alternative), cel puțin în soiurile sale cele mai comune, sunt persoanele cu hipertensiune arterială.

Asta pentru că, în ciuda beneficiilor pe care acizii grași omega-3 le au în acest sens, conservele de pește conțin o cantitate mare de sodiu (aproximativ 600mg fiecare cutie, când cantitatea zilnică maximă recomandată este de 2.300mg; ținând cont și de faptul că aceste cifre sunt ușor de realizat. atins odată cu aportul de multe alte alimente pe o bază de zi cu zi), ceea ce poate crește tensiunea considerabil.

Din fericire, în zilele noastre este ușor să găsești în supermarketuri mărci care conțin conserve de ton cu conținut scăzut de sare (cu aproximativ 250 mg de sare per cutie), ceea ce poate fi o opțiune bună pentru cei care trebuie să-și controleze aportul din acest element pentru a-ți tensiune arteriala.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel