Sari la conținut

Persoanele cu schizofrenie pot dezvolta alte boli grave. Ce au descoperit cercetătorii

schizofrenie
Sursa foto: freepik.com
Persoanele cu schizofrenie se pot îmbolnăvi de inima

Bolile fizice pot provoca tulburări psihice. Potrivit cercetătorilor, o boală mintală gravă poate contribui la deteriorarea sănătății fizice a unei persoane. Descoperirile au fost publicate în revista științifică The Lancet Psychiatry.

Schizofrenie sau tulburare bipolară

Persoanele cu schizofrenie sau tulburare bipolară au de două ori mai multe șanse de a dezvolta probleme cronice de sănătate, cum ar fi boli de inimă sau diabet.

Mai precis, cercetătorii au descoperit că este mai probabil ca un pacient cu schizofrenie sau tulburare bipolară să dezvolte mai multe afecțiuni fizice decât să aibă mai multe tulburări mintale.

„Descoperirile evidențiază complexitatea clinică cu care se confruntă mulți oameni cu boli mintale grave în raport cu povara afecțiunilor cronice”, au concluzionat cercetătorii de la Universitatea Queensland din Australia.

25% dintre persoanele cu schizofrenie sau tulburare bipolară

Cercetătorii au reunit date din 82 de studii anterioare asupra persoanelor cu schizofrenie sau tulburare bipolară și au ajuns la un grup de 1,6 milioane de oameni cu una dintre aceste boli mintale.

Ei au comparat acești pacienți cu peste 13 milioane de oameni care nu aveau o tulburare mintală.

În general, 25% dintre persoanele cu schizofrenie sau tulburare bipolară au avut două sau mai multe probleme de sănătate fizică, în timp ce 13% au avut trei sau mai multe afecțiuni.

tinerii predispuşi la boli
sursa foto: pexel.com

În comparație, doar 14% au avut două sau mai multe probleme de sănătate mintală.

Estimările arată că persoanele cu schizofrenie sau tulburare bipolară au de 2,4 ori mai multe șanse decât persoanele sănătoase mintal să aibă două sau mai multe afecțiuni fizice.

Povara bolilor cronice a fost și mai mare în rândul tinerilor. Cei sub 40 de ani au avut de patru ori mai multe șanse de a avea probleme de sănătate fizică.

Mulți factori diferiți contribuie probabil la o sănătate fizică precară la persoanele cu boli mintale severe, au spus cercetătorii.

Acestea includ genetica, stilul de viață și efectele secundare ale medicamentelor pe care le iau pentru problemele lor de sănătate mintală.

Mai mult, aceste probleme fizice sunt probabil motivul pentru care persoanele cu schizofrenie și tulburare bipolară au șanse mai mari de a muri la o vârstă mai fragedă, au adăugat cercetătorii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel