Personalul medical românesc, certificat verde obligatoriu. În caz de refuz, contractul de muncă suspendat. Urmează profesorii?

Personalul medical românesc, certificat verde obligatoriu. În caz de refuz, vor avea contractul de muncă suspendat. Urmează profesorii?

Potrivit unui proiect de lege promovat de Ministerul Sănătății, angajații din sistemul medical care refuză vaccinarea anti-covid și testarea din fonduri proprii vor avea contractul de muncă suspendat și după 30 de zile se poate ajunge la concediere.

Certificatul digital va confirma că angajații din sistemul medical:

  • sunt vaccinați cu schema completă,
  • că au trecut prin boală,
  • se testează.

Personalul medical românesc, certificat verde obligatoriu. În caz de refuz, vor avea contractul de muncă suspendat

Proiectul prevede că angajații care nu s-au vaccinat și nici nu au trecut prin boală trebuie să prezinte unității medicale publice sau private unde lucrează teste pentru COVID, pe cheltuiala proprie, pentru că statul pune la dispoziție gratuit vaccinul.

„Ieri, Ministerul Sănătății a pus în transparență decizională proiectul de lege privind obligativitatea certificatului digital UE pentru personalul medical, respectiv pentru personalul din IGSU, Inspectoratul General de Aviație și pentru personalul din laboratoarele medicale.

Este o măsura necesară în această perioadă, este o măsură care se aplică pe perioada stării de alertă, un proiect legislativ care va fi introdus în Guvern și cu care Guvernul se va prezenta în Parlament.

În cazul în care nu se prezintă, avem de-a face cu o persoană din sistemul medical care nu este vaccinat, nu a trecut prin boală și nu se testează, va fi suspendat contractul individual de muncă, respectiv după 30 de zile de la suspendare poate avea loc și încetarea contractului de muncă”, a declarat, marți, Cseke Attila.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a explicat că proiectul de lege cu care Guvernul se va prezenta în Parlament prevede obligativitatea certificatului digital pentru personalul medical, din laboratoarele medicale, din IGSU și inspectoratul de aviație.

Urmează profesorii? „Vom discuta cu miniștrii de resort”

Attila a subliniat că este o măsură necesară, care se va aplica în perioada stării de alertă.

„Avem 15 state, inclusiv din UE, care au impus vaccinarea obligatorie. Noi spunem că cei care nu s-au vaccinat trebuie să se testeze, este o nuanță. (…) Toți cei care lucrează în sistemul medical cred în tehnologie, în știință medicală, că doar nu facem medicină punând mâna pe pacient.

E absolut logic ca personalul medical să fie vaccinat. Dacă sunt totuși persoane care din motive nemedicale nu doresc să se vaccineze, atunci pentru protecția pacienților în primul rând, toți trebuie să fie testați la zi”, a subliniat ministrul.

De asemenea, ministrul Sănătății a lăsat să se înțeleagă că această măsură va putea fi impusă și profesorilor.

„Dacă există alte domenii în care se dorește să se introducă această obligativitate, vom discuta cu miniștrii de resort”, a răspuns Attila când a fost întrebat dacă se intenționează introducerea obligativității certificatului verde și pentru profesori.

Recent Posts

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

14 minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

o oră ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică