Sari la conținut

Ce se întâmplă cu persoanele care „împrumută” certificatele de vaccinare de la cunoștințe pentru a avea acces la diverse servicii?

certificat digital
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Dezvoltarea rețelei globale de certificare digitală în domeniul sănătății

Potrivit ultimelor măsuri de restricție anunțate de autorități odată cu valul patru al pandemiei, certificatul verde de vaccinare este obligatoriu pentru a te putea bucura de accesul la o serie de servicii. Cu toate acestea, în urma unor experimente realizate cu camera ascunsă, s-a putut observa că o persoană nevaccinate se poate folosi cu ușurinț de certificatul de vaccinare a unei cunoștințe, pentru a putea intra în restaurante și mall-uri.

Lacuna aceasta se datorează faptului că paznicii delegați cu verificarea certificatelor nu pot verifica dacă persoana care prezintă certificatul covid este cu adevărat posesorul acestuia. Cu acest prilej, autoritățile cer persoanelor nevaccinate să nu folosească certificatele altor persoane, deoarece riscă amendă și dosar penal.

Raed Arafat, secretar de stat MAI, șeful DSU, la 24 septembrie 2021: „Dacă te duci cu certificatul tău românesc de vaccinare și îl arăți, este bine. Dacă arăți unul fals și se prinde, este deja o problemă majoră penală, pentru că este prezentare de acte false. Dacă se face un control și vine cineva de la un organ de control, el va cere probabil și buletinul, să le compare. Cine prezintă certificate false își asumă responsabilitatea clar de un dosar penal.”

Pe lângă dosar penal, cei care folosesc certificatele altor persoane pot fi amendați și cu 2.000 de lei.

Comisar-șef Georgian Drăgan, director de cabinet al Inspectorului General al Poliției Române: „Poliția Română recomandă tuturor persoanelor să prezinte certificate verzi valabile, care să le aparțină, pentru a evita eventuale neplăceri, atât în ceea ce privește măsurile contravenționale sau penale care se pot dispune în aceste situații, și bineînțeles pentru a evita răspândirea virusului SARS-CoV-2.”

Obligativitatea certificatului verde de vaccinare pentru personalul medical

Ministerul Sănătății a publicat, luni, în transparență decizională, proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private. Potrivit documentului, personalul medical din spitalele publice și private va fi obligat să prezinte dovada vaccinării sau a testării. În cazul în care nu este prezentat certificatul verde, se va suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile, după care contractul încetează de drept.

„Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important în dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel