Sari la conținut

Valul 4 pune presiune pe sistemul medical. Câteva spitale au rămas deja fără paturi ATI

Din cuprinsul articolului

Valul 4 se face deja simțit în România, susțin experții în sănătate. Numărul infectărilor crește treptat, de la zi la zi, observându-se un trend ascendent constant. Majoritatea cazurilor de Covid-19 sunt, în prezent, cauzate de varianta Delta a coronavirusului.

Varianta Delta a devenit dominantă în România, potrivit specialiștilor. Deși aceasta nu provoacă forme mai grave de boală, aceasta are o contagiozitate ridicată. Astfel, se transmite mult mai repede, ceea ce înseamnă că tot mai multe persoane vor avea nevoie de îngrijire medicală de specialitate. În România, anumite unități medicale au rămas deja fără paturi ATI.

Spitalele, deja fără paturi ATI

Creştere îngrijorătoare a cazurilor noi de COVID-19, înregistrate marţi. Au fost 544 de îmbolnăviri raportate – un record pentru ultimele aproape 100 de zile, cu cele mai multe cazuri noi în Bucureşti, anunță Rador.

Continuă să crească rapid şi numărul pacienţilor cu coronavirus care au nevoie de spitalizare. În prezent sunt peste 1.000, 126 dintre ei în secţii de terapie intensivă. Şi sunt unităţi medicale din ţară unde, din nou, nu mai sunt paturi libere la ATI.

„Din nefericire, terapia intensivă la ce înseamnă COVID este plină. Rugăm pe această cale oamenii să fie conştienţi, să fie responsabili că vaccinul le salvează vieţi”, spune Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara.

Şi pe acest fond de creştere rapidă a numărului de cazuri, spitalele au început pregătirile pentru valul patru, aşteptat după unii specialişti în septembrie. În Botoşani, la toate unităţile sanitare din judeţ se fac verificări ale stocurilor de medicamente, materiale şi echipamente de protecţie, cu o atenţie deosebită acordată aparatelor de oxigen. Direcţia de Sănătate Publică ţine legătura cu managerii spitalelor, pentru a scurta timpul de reacţie în cazul în care contextul epidemiologic se va înrăutăţi, a precizat şefa instituţiei, Monica Adăscăliţei.

„Vom pregăti toate documentele necesare pentru a aporba un număr mai mare de paturi care vor fi alocate pentru COVID. De asemenea, având în vedere că tulpina Delta, comparativ cu variantele dominante din valurile anterioare, afectează într-un număr mai mare copiii şi tinerii, am stabilit cu conducerea Spitalului Judeţean creşterea numărului de paturi COVID la secţia de pediatrie. Ne pregătim pentru situaţia în care va fi un număr crescut de pacienţi pe secţia de terapie intensivă”, precizează Monica Adăscăliței.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel