duminică, octombrie 24, 2021

Personalul medical românesc, certificat verde obligatoriu. În caz de refuz, vor avea contractul de muncă suspendat. Urmează profesorii?

Potrivit unui proiect de lege promovat de Ministerul Sănătății, angajații din sistemul

medical care refuză vaccinarea anti-covid și testarea din fonduri proprii vor avea contractul de muncă suspendat și după 30 de zile se poate ajunge la concediere.

Certificatul digital va confirma că angajații din sistemul medical:

  • sunt vaccinați cu schema completă,
  • că au trecut prin boală,
  • se testează.

Personalul medical românesc, certificat verde obligatoriu. În caz de refuz, vor avea contractul de muncă suspendat

Proiectul prevede că angajații care nu s-au vaccinat și nici nu au trecut prin boală trebuie să prezinte unității medicale publice sau private unde lucrează teste

pentru COVID, pe cheltuiala proprie, pentru că statul pune la dispoziție gratuit vaccinul.

„Ieri, Ministerul Sănătății a pus în transparență decizională proiectul de lege privind obligativitatea certificatului digital UE pentru personalul medical, respectiv pentru personalul din IGSU, Inspectoratul General de Aviație și pentru personalul din laboratoarele medicale.

Este o măsura necesară în această perioadă, este o măsură care se aplică pe perioada stării de alertă, un proiect legislativ care va fi introdus în Guvern și cu care Guvernul se va prezenta în Parlament.

În cazul în care nu

se prezintă, avem de-a face cu o persoană din sistemul medical care nu este vaccinat, nu a trecut prin boală și nu se testează, va fi suspendat contractul individual de muncă, respectiv după 30 de zile de la suspendare poate avea loc și încetarea contractului de muncă”, a declarat, marți, Cseke Attila.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a explicat că proiectul de lege cu care Guvernul se va prezenta în Parlament prevede obligativitatea certificatului digital pentru personalul medical, din laboratoarele medicale, din IGSU și inspectoratul de aviație.

Urmează profesorii? „Vom discuta cu miniștrii de resort”

Attila a subliniat că este o măsură necesară, care se va aplica în perioada stării de alertă.

„Avem 15 state, inclusiv din UE, care au impus vaccinarea obligatorie. Noi spunem că cei care nu s-au vaccinat trebuie să se testeze, este o nuanță. (…) Toți cei care lucrează în sistemul medical cred în tehnologie, în știință medicală, că doar nu facem medicină punând mâna pe pacient.

E absolut logic ca personalul medical să fie vaccinat. Dacă sunt totuși persoane care din motive nemedicale nu doresc să se vaccineze, atunci pentru protecția pacienților în primul rând, toți trebuie să fie testați

la zi”, a subliniat ministrul.

De asemenea, ministrul Sănătății a lăsat să se înțeleagă că această măsură va putea fi impusă și profesorilor.

„Dacă există alte domenii în care se dorește să se introducă această obligativitate, vom discuta cu miniștrii de resort”, a răspuns Attila când a fost întrebat dacă se intenționează introducerea obligativității certificatului verde și pentru profesori.

Ultimele stiri