Sari la conținut

Peste 200 de copii s-au vindecat de hapatita C cu o schemă de tratament unică în lume. Anglia este pe cale să devină prima țară care a eliminat boala după un acord de referință pentru acest tratament

Peste 200 de copii din Anglia s-au vindecat de hepatita C într-un program de tratament primul mondial al NHS, care ar putea eradica boala.

Hepatita C este un virus devastator care poate infecta ficatul. Lăsată netratată, poate provoca leziuni care pun viața în pericol, inclusiv cancer la ficat. Pe fondul îngrijorării globale cu privire la această boală din ultimii ani, Organizația Mondială a Sănătății a însărcinat fiecare țară să o elimine până în 2030.

După lansarea unei scheme de pionierat pentru a urmări și trata fiecare persoană afectată, Anglia este pe cale să devină prima țară care a învis boala în istorie. Va fi distrus până în 2025, cred înalți oficiali NHS.

Decesele cauzate de hepatita C au scăzut cu 35% de când NHS England a încheiat un acord de 1 miliard de lire sterline pentru a cumpăra medicamente antivirale pentru mii de pacienți adulți în 2018.

Programul a fost extins pentru a include tratament pentru copii, iar peste 200 s-au vindecat de hepatita C. Fiecare dintre ei a luat comprimate antivirale o dată pe zi timp de opt sau 12 săptămâni. Două teste de sânge negative au confirmat că sunt sănătoși.

„Această piatră de hotar cu 200 de copii care primesc tratament potențial salvator este o realizare extraordinară pentru NHS, deoarece continuăm să facem progrese către obiectivul de eliminare a hepatitei C în Anglia, cu mult înaintea obiectivului pentru 2030 stabilit de OMS”,  a declarat Prof. Sir Stephen Powis directorul medical al NHS Anglia pentru The Guardian într-un interviu exclusiv.

„Acordarea acestui tratament copiilor cât mai devreme posibil îi poate vindeca de această boală devastatoare, împiedicându-i să dezvolte boli hepatice grave, precum și cancerul hepatic legat de hepatita C mai târziu în viață”, a continuat el.

Descoperirea medicală este cu atât mai remarcabilă cu cât, până de curând, nu exista niciun tratament pentru această boală, iar depistarea copiilor afectați era practic imposibilă.

În urma unei serii de progrese științifice din ultimele două decenii, hepatita C poate fi acum vindecată relativ rapid. Dar, chiar și odată cu apariția unor medicamente eficiente, tratamentul s-a dovedit a fi mult prea costisitor pentru mulți pacienți din întreaga lume.

Copiii cu virusul hepatic C sunt de obicei infectați prin intermediul mamei lor în timpul nașterii sau atunci când primesc imunizări sau alte asistență medicală în străinătate.

Familiile afectate au salutat eforturile NHS de a elimina boala, spunând că le va permite copiilor lor să trăiască „vieți normale și fericite”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel