Sari la conținut

Ce trebuie să știe toate femeile despre infecțiile urinare. Simptomele acestea dau alarma

După răceală, infecția urinară este poate cea mai des întâlnită afecțiune cu care se confruntă o femeie. Mai exact, peste 50% dintre femei au cel puțin o dată în viață o astfel de problemă medicală.

În plus, datele statistice arată că la nivel mondial infecțiile urinare sunt cele mai răspândite infecții.

Principala cauză: bacteria Escherichia coli

Medicii urologi spun că în 80 % din cazuri bacteria implicată este Escherichia coli ( E. coli), microb care se află în mod normal la nivelul colonului şi anusului. Această bacterie colonizează şi infectează tractul urinar ducând la apariția  cistitei, pielonefritei. Dar poate cea mai gravă problemă este aceea că aceste infecții reapar extrem de des. Uneori, o femeie poate să aibă și 2 infecții în același an.

Pătrunderea germenilor în căile urinare se realizează fie pe cale sangvină, fie  prin contaminarea uretrei cu germeni eliminaţi prin scaun, care se găsesc în zona anală şi perineală. De cele mai multe ori o igienă precară dar și contaminarea printr-un act sexual sunt vinovate de pătrunderea germenilor în căile urinare.

Care sunt semne și simptomele infecțiilor urinare cu E coli:

  • Micțiuni dese urmate de senzația de urinare pregnantă,
  • Apar dureri localizate în partea de jos a spatelui,
  • Febră,
  • Greață, stări de vomă, amețeli,
  • Urină tulbure și care prezintă un miros urat, alterat,

Pentru diagnosticare acestui tip de infecție este nevoie ca pacientul să facă un  sumar de urina și un examen citobacteriologic al acesteia. Pentru efectuarea unui examen citobacteriologic corect este necesară respectarea condiţiilor de prelevare a urinii, respectiv: toaletă corectă a zonei perineale, recoltarea urinii din jetul urinar mijlociu şi din prima urină de dimineaţă care este cea mai concentrată. După rezultatul analizelor de laborator, medicul specialist va constata dacă este nevoie de examene suplimentare. Mai exact de o ecografie abdomino-pelviană sau  urografie.

Medicul specialist urolog poate recomanda în  urma analizelor și în funcție de particularitățile prezentate de pacient, tratamentul și durata acestuia. De cele mai multe ori se va prescrie antibiotic dar și antiinflamatoare.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel