sâmbătă, iunie 3, 2023

După răceală, infecția urinară este poate cea mai des întâlnită afecțiune cu care se confruntă o femeie. Mai exact, peste 50% dintre femei au cel puțin o dată în viață o astfel de problemă medicală.

În plus, datele statistice arată că la nivel mondial infecțiile urinare sunt cele mai răspândite infecții.

Principala cauză: bacteria Escherichia coli

Medicii urologi spun că în 80 % din cazuri bacteria implicată este Escherichia coli ( E. coli), microb care se află în mod normal la nivelul colonului şi anusului. Această bacterie colonizează şi infectează tractul urinar ducând la apariția  cistitei, pielonefritei. Dar poate cea mai gravă problemă este aceea că aceste infecții reapar extrem de des. Uneori, o femeie poate să aibă și 2 infecții în același an.

Te-ar mai interesa: Oboseala persistentă poate fi un semn al bolilor d...

Pătrunderea germenilor în căile urinare se realizează fie pe cale sangvină, fie  prin contaminarea uretrei cu germeni eliminaţi prin scaun, care se găsesc în zona anală şi perineală. De cele mai multe ori o igienă precară dar și contaminarea printr-un act sexual sunt vinovate de pătrunderea germenilor în căile urinare.

Care sunt semne și simptomele infecțiilor urinare cu E coli:

  • Micțiuni dese urmate de senzația de urinare pregnantă,
  • Apar dureri localizate în partea de jos a spatelui,
  • Febră,
  • Greață, stări de vomă, amețeli,
  • Urină tulbure și care prezintă un miros urat, alterat,

Pentru diagnosticare acestui tip de infecție este nevoie ca pacientul să facă un  sumar de urina și un examen citobacteriologic al acesteia. Pentru efectuarea unui examen citobacteriologic corect este necesară respectarea condiţiilor de prelevare a urinii, respectiv: toaletă corectă a zonei perineale, recoltarea urinii din jetul urinar mijlociu şi din prima urină de dimineaţă care este cea mai concentrată. După rezultatul analizelor de laborator, medicul specialist va constata dacă este nevoie de examene suplimentare. Mai exact de o ecografie abdomino-pelviană sau  urografie.

Te-ar mai interesa: Laptele este mai hidratant decât apa. Studiu surpr...

Medicul specialist urolog poate recomanda în  urma analizelor și în funcție de particularitățile prezentate de pacient, tratamentul și durata acestuia. De cele mai multe ori se va prescrie antibiotic dar și antiinflamatoare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private