marți, ianuarie 26, 2021
Elena Oceanu

103 milioane de euro vor fi investiţi pentru lansarea unor programe de screening destinate prevenirii a trei tipuri de cancer – mamar, de col uterin şi de colon – dar şi a hepatitelor B şi C.

Vicepremierul Raluca Turcan a precizat astăzi că finanţarea provine din fonduri europene, iar de programe vor beneficia peste un milion de cetăţeni.
Raluca Turcan: ”Doar într-o lună de zile s-au pus bazele unui masterplan de luptă împotriva cancerului, care să plece de la programe curative, radioterapie şi chimioterapie, dar şi programre de screening şi de prevenţie, pentru care se suplimentează fondurile pentru diagnostic imagistic de înaltă rezoluţie.”
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a explicat că aceste patru programe de screening sunt parte a unui viitor masterplan împotriva cancerului.
Victor Costache: ”Hepatitele B şi C, în special hepatita C, când se cronicizează pot degenera în cancer hepatic, de aceea este logică această asociere şi fondurile sunt importante; 21 de milioane de euro la sân, 25 – la colorectal, 25 de milioane la hepatite şi 47 de milioane de euro la cancerul de col uterin.”