Sari la conținut

Petiție: ”Opriţi distrugerea Spitalului Clinic Colentina! Nu vă mai jucaţi cu vieţile pacienţilor!”

Petiție a echipei medicale de la Spitalul Colentina: ”Opriţi distrugerea Spitalului Clinic Colentina! Nu vă mai jucaţi cu vieţile pacienţilor!”. Spitalul Clinic Colentina este una dintre cele mai mari și mai apreciate instituții medicale multidisciplinare din Bucuresti și din întreaga țară, având aproape 150 de ani de tradiţie.

Secţiile de Anestezie-Terapie intensivă, Cardiologie, Chirurgie, Dermatologie, Diabet şi Boli de nutriţie, Fiziokinetoterapie, Gastroenterologie, Hematologie, Medicină internă, Medicina muncii, Boli profesionale, Neurologie, Neurochirurgie, Oncologie, Ortopedie, Pneumologie, Reumatologie şi Urologie tratau până ȋn martie 2020, peste 20.000 de pacienți în fiecare lună, cei mai mulți pentru probleme de sănătate severe, foarte multe intervenţii medicale fiind unice la nivelul țării, iar unele chiar și ȋn lume.

La declanșarea pandemiei cu coronavirus, am înțeles nevoia de a ne implica pentru salvarea vieţilor semenilor noştri care s-au ȋmbolnăvit; am răspuns imediat solicitării Ministerului Sănătății de a ne implica, ȋn formula de spital suport COVID. Dar această participare nu se putea face decât în limitele expertizei noastre de specialitate (nefiind medici cu specialitate de Boli infecțioase), pentru a evita malpraxisul. Şi totuşi, pe lângă pacienţi cu probleme care ţineau de specialităţile noastre, am primit şi am ȋngrijit şi pacienţi asimptomatici, dar infectaţi cu SARS-Cov2.

Petiție: ”Opriţi distrugerea Spitalului Clinic Colentina! Nu vă mai jucaţi cu vieţile pacienţilor!”

Am ȋnţeles acest lucru ca pe o consecinţă a unei situaţii excepţionale, temporare, de urgenţă. Experienţa acestor luni ne-a arătat ȋnsă că România nu a fost afectată de valul pandemic atât de grav precum alte țări (Italia, Spania, SUA). În lunile martie si aprilie, spre vârful pandemiei, la Spitalul Colentina au fost internați 400 de pacienți, pe cele 867 paturi de care dispunem, care au fost ȋngrijiţi de nu mai puțin de 258 de medici și de aproape 1.000 de asistenți medicali, personal medical auxiliar, biologi, biochimiști și farmaciști. Cu toții de alte specialități decât cea de boli infecțioase.

Şi unde ne aflăm astăzi, la aproape patru luni de la debutul crizei epidemiologice? Ȋn spital avem sub 100 de pacienți, majoritatea dintre ei asimptomatici şi fără alte probleme de sănătate care să necesite spitalizarea, dar cu toate acestea, spitalul este în continuare blocat, redus la o minimă activitate ȋn afara profilului său medical.

250 de medici, pentru formarea cărora s-a investit considerabil, se deprofesionalizeaza fiind forțați să lucreze într-un domeniu în care nu sunt specializați, confruntându-se cu nemulţumirea pacienților asimptomatici (şi a familiilor lor), internaţi ȋn spital doar pentru izolare, pe care cei mai mulţi o consideră nejustificată. Această abordare, ciudată din punct de vedere medical, a determinat Avocatul Poporului să lanseze o procedură de „monitorizare pentru suspiciunea de tortură și rele tratamente aplicate pacienților cu COVID”, demers profund umilitor pentru întreg personalul medical, care nu e responsabil de modul ȋn care se face internarea ȋn spitale a celor depistaţi cu infecţie SARS-CoV2, dar își face meseria cu bună credință şi ȋn condiţii dificile.

Şi mai grav, ȋn toată această perioadă, zeci mii de pacienți non-COVID au fost lipsiti în mod inacceptabil de serviciile medicale la care aveau dreptul și de care depindeau. Strategia este profund periculoasă pentru pacienți, dar și costisitoare pentru spital și pentru sistem, determinând o risipă de resurse materiale și financiare dificil de justificat şi de recuperat. După ştiinţa noastră, Spitalul Clinic Colentina, din rațiuni neclare, (proximitatea față de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” este greu de invocat atâta timp cât pacienţii au fost mereu transportaţi cu izoleta şi cu ambulanţa), a fost singurul spital din țară, de o asemenea dimensiune și fără compartiment de boli infecțioase, închis în totalitate accesului general.

În situația actuală, după depăşirea vârfului pandemiei, ȋn care există o răspândire comunitară a virusului, când toate unitățile spitalicești ar trebui să fie capabile să gestioneze pacienţii suspecţi şi confirmaţi cu SARS-CoV2, blocarea globală a uneia dintre cele mai performante unități spitalicești multidisciplinare din București este total lipsită de logică!

Este evident, așa cum a fost și până acum, că pacienții noștri nu pot fi preluați de alte spitale în aceste condiții.
Cu toate aceste, deși spitalul a depus de o săptămână toată documentația pentru obținerea avizului temporar de funcționare, la Direcția de Sănătate Publică (pentru a da posibilitatea şi celorlalţi pacienţi, de a se adresa spitalului, nu doar a celor COVID), eliberarea acestui document întârzie în mod nejustificat, invocându-se mereu alte pretexte. Înțelegem că Spitalul Clinic Colentina era perfect pregătit atunci când a fost desemnat peste noapte spital suport COVID, însă acum, când ar trebui redeschis pentru o funcționare normală, nu ne mai bucurăm de aceeași încredere.
Vă rugăm, în numele nostru (medici, cadre medii, personal auxiliar) și mai ales al pacienților, care ne sunt alături în acest demers, nu ne antrenaţi ȋn jocuri care nu sunt medicale, nu confiscați Spitalul Clinic Colentina, nu confiscați dreptul oamenilor la sănătate!

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel