Sari la conținut

Pietre la rinichi: Acesta este fructul care reduce riscul formării lor

pietre rinichi
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
sfaturi pentru sănătatea rinichilor

Pietre la rinichi. Un nou studiu a descoperit cum un fruct pot reduce riscul de pietre la rinichi, o afecțiune dureroasă și extrem de neplăcută. Durerile intense pe care le provoacă sunt adesea comparate chiar și cu durerile de la naștere.

Acestea sunt cristale minuscule formate din săruri. Deși nu există o cauză unică pentru formarea acestor pietre, dieta joacă un rol cheie în prevenirea apariției lor.

Sfaturi pentru sănătatea rinichilor

beneficii banane
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Bananele sunt bogate în potasiu, vitamina B6 și magneziu – trei nutrienți care au fost legați de un risc redus de a face pietre la rinichi.

Mai exact, o banană medie de 118 grame conține 422 miligrame de potasiu, 0,433 miligrame de vitamina B6 și 31,9 miligrame de magneziu.

Potasiul joacă un rol important, deoarece reduce cantitatea de calciu care este excretată din organism. Atunci când calciul nu este excretat, acesta se poate lega de oxalat, prevenind formarea de pietre în tractul urinar.

De fapt, conform unui studiu din 2022 publicat în Mayo Clinic Proceedings, aportul scăzut de potasiu și calciu poate fi un factor major în reapariția pietrelor la rinichi.

Vitamina B6 a fost, de asemenea, legată – deși sunt necesare mai multe cercetări – cu prevenirea formării pietrelor și a leziunilor renale, potrivit unui studiu publicat în 2023 în Nature Reviews Urology. În cele din urmă, magneziul, care este inclus în banane, ajută la prevenirea cristalizării oxalatului de calciu în urină, reducând riscul formării pietrelor.

La ce să fii atent

Consumul de banane oferă multe beneficii dincolo de prevenirea pietrelor la rinichi. Fibrele lor promovează o digestie sănătoasă, ajută inima să funcționeze bine, în timp ce nutrienții lor sunt o sursă de energie.

Electroliții pe care îi conțin, cum ar fi potasiul și fosforul, contribuie la funcția musculară și la alte procese ale corpului.

Cu toate acestea, în cazurile de boală sau afectare a rinichilor, consumul de banane trebuie făcut cu prudență.

Atunci când rinichii nu funcționează corect, organismul are dificultăți în a elimina excesul de potasiu, ceea ce poate provoca o serie de complicații, inclusiv palpitații, greață, crampe musculare, dificultăți de respirație și dureri în piept.

Deși adăugarea de banane în dieta dvs. nu este de obicei o problemă, ar trebui să discutați cu medicul specialist dacă aveți o boală de rinichi.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel