Sari la conținut

Pietre la rinichi (calculi renali sau nefrolitiază)

Sursă foto: Getty Images

O piatră la rinichi – cunoscută și sub numele de calculi renali sau nefrolitiază – este un depozit dur format de obicei din calciu, săruri și alte minerale care se acumulează în tractul urinar și se formează în rinichi. Pe măsură ce se dezvoltă o piatră, este posibil să prezentați simptome neplăcute precum durere în spate și în stomac, greață, sânge în urină și febră.

Unele pietre la rinichi pot rămâne în rinichi, nu provoacă niciodată simptome și trec fără niciun tratament medical. Cu toate acestea, unele pot crește în dimensiuni mari, ceea ce poate necesita o intervenție chirurgicală sau alte opțiuni de tratament. Până când primiți tratamentul adecvat pentru pietrele la rinichi, este posibil să prezentați simptome până când pietrele părăsesc corpul.

De aceea, cunoașterea simptomelor unei pietre la rinichi este importantă – astfel încât să știți când să apelați la îngrijirea de care organismul dumneavoastră are nevoie.

Durere

Pietrele la rinichi variază adesea în funcție de mărime. În general, cu cât un calcul renal este mai mare, cu atât poate provoca mai mult disconfort. Unul dintre semnele distinctive ale unui calcul renal este durerea, care apare de obicei atunci când un calcul începe să treacă prin rinichi, vezică urinară sau uretră.

Durerea legată de o piatră la rinichi poate varia de la ușoară la debilitantă. Cu cât durerea este mai severă, cu atât este mai probabil ca calculul renal să fie de dimensiuni mai mari.

Locul în care resimțiți durerea poate, de asemenea, varia: unele persoane au dureri în partea inferioară a spatelui sau în lateral, în timp ce altele simt disconfort în stomac, inghinali sau în regiunea pelviană.

Colica renală

Atunci când piatra la rinichi trece prin tractul urinar, aceasta vă poate bloca capacitatea de a urina și poate provoca dureri severe și bruște. Această durere este cunoscută sub numele de colică renală. În afară de durerea extremă, este posibil să prezentați și următoarele simptome asociate colicii renale, inclusiv:

  • Crampe
  • durere abdominală
  • Durere de flanc (durere sub coaste și pe spate)
  • Transpirație
  • neliniște
  • greață sau vărsături

Simptomele infecției

Pietrele la rinichi pot afecta capacitatea organismului dumneavoastră de a urina, ceea ce poate crește riscul de a dezvolta o infecție. Acest lucru se poate întâmpla deoarece urina nu este capabilă să treacă prin sistemul dumneavoastră și se poate întoarce în organism, determinând înmulțirea bacteriilor și provocând simptome de infecție.

Dacă dezvoltați o infecție din cauza pietrelor la rinichi, este posibil să prezentați următoarele simptome, pe lângă durerea asociată pietrelor:

Este important să rețineți că riscul de a dezvolta o infecție este de obicei scăzut dacă aveți pietre la rinichi necomplicate – care sunt pietre mici la rinichi pe care organismul dumneavoastră le poate elimina singur.

Modificări urinare

Deoarece pietrele la rinichi vă afectează tractul urinar, este obișnuit să prezentați modificări urinare. Aceste modificări pot include:

  • Sânge în urină de culoare ușor roz
  • Urină urât mirositoare
  • Urină tulbure
  • O nevoie bruscă de a urina
remedii pietre la rinichi
Sursă foto: Pixabay

Simptome la copii

Cercetările sugerează că, în prezent, mai mulți copii se confruntă cu pietre la rinichi decât în deceniile trecute. Copiii cu un istoric familial de pietre la rinichi prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta pietre. Dacă copilul dumneavoastră dezvoltă o piatră la rinichi, acesta poate prezenta:

  • Sânge în urină
  • Durere abdominală
  • Nevoia bruscă de a urina
  • Dificultate la urinare
  • Trezirea în timpul nopții pentru a merge la baie
  • Urinarea frecventă

Când să consultați un furnizor de servicii medicale

Aproximativ 11% dintre bărbați și 9% dintre femei vor avea pietre la rinichi în timpul vieții. Simptomele unei pietre la rinichi pot varia de la ușoare la severe. În unele cazuri, pietrele la rinichi pot trece de la sine, în timp ce altele necesită tratamente medicale.

Dacă suspectați că aveți pietre la rinichi sau că riscați să le dezvoltați, este important să apelați la furnizorul dvs. de asistență medicală pentru asistență medicală imediată. Ar trebui să solicitați asistență medicală dacă vă confruntați cu oricare dintre următoarele simptome:

  • Incapacitatea de a elimina urina sau de a elimina doar o cantitate mică de urină
  • Durere severă, ascuțită sau înjunghiantă
  • O cantitate semnificativă de sânge în urină
  • Greață și vărsături necontrolate
  • Febră sau frisoane inexplicabile

Aceste simptome pot însemna că aveți o piatră mai mare, obstructivă sau o infecție care necesită intervenție medicală. Așadar, nu așteptați să vă faceți testul – consultați furnizorul de asistență medicală cât mai curând posibil pentru a preveni apariția complicațiilor.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel