sâmbătă, februarie 27, 2021

Plămânii post-COVID arată mai rău decât ai celor mai înrăiți fumători. Beatrice Mahler. „După Covid, fibroza transformă plămânul dintr-unul elastic, într-unul rigid”.

O imagine publicată de cbsnews.com a devenit virală în scurt timp. Un chirug din Texas susține că plămânii post-COVID arată mai rău decât ai celor mai înrăiți fumători. Dr. Brittany Bankhead-Kendall atrage atentia că leziunile provocate de virus asupra plămânilor pot fi o problemă pentru toti supraviețuitorii COVID.

Plămânii post-COVID arată mai rău decât ai celor mai înrăiți fumători

  • În fotografiile cu raze X, plămânii sănătoși sunt ilustrați cu mult negru, care este în principal aer.
  • În plămânul unui fumător, liniile albe indică cicatrici și congestie.
  • În plămânul COVID spațiul este umplut cu alb.


Beatrice Mahler. „După Covid, fibroza transformă plămânul dintr-unul elastic, într-unul rigid”

Managerul Institutului “Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a declarat pentru Antena 3 că urmările sindromului post-Covid, pentru unii pacienți sunt îngrijorătoare.

„Unii pacienți rămân cu sechele importante, în momentul în care se externează din spital. Noi evaluăm aceste sechele la o lună, la șase luni. În momentul în care pacienții se prezintă pentru un sindrom post-COVID, la reevaluare.

Din ce am constatat până acum, unii pacienți rămân cu importante zone de fibroză. Acele pete albe care se cicatrizează, practic transformă plămânul dintr-unul elastic într-unul dur, rigid, care nu mai răspunde la nevoia noastră de oxigen. Așa cum răspundea înainte de boală.

Impactul pe funcția pulmonară și pe calitatea vieții este extrem de mare și nu poate fi comparat cu impactul pe care îl are fumatul. De ce? La fumători, lucrurile se întâmplă încet și în timp. Și acolo, plămânul se distruge, dar în timp, ani de zile.

Pe când aici, la COVID, trecerea prin boală se duce către o disfuncție care se instalează brusc și rămâne, în mare parte, la același nivel și după ce ai trecut prin boală. Acest lucru este îngrijorător”, a declarat Beatrice Mahler.

Ultimele stiri

Parteneri