Sari la conținut

Planta care îți protejează inima și-ți curăță ficatul și bila

Anghinarea este una dintre cele mai cunoscute plante din regiunea mediteraneană, fiind utilizată nu doar în gastronomie, ci și în scopuri medicinale datorită proprietăților curative extrem de variate.

Planta are beneficii uimitoare pentru creșterea rezistenței sistemului imunitar, ajută la scăderea colesterolului rău – LDL -, poate avea o influența benefica asupra aterosclerozei, diabetului zaharat.

De asemenea, poate proteja împotriva bolilor de inimă, a infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral. Totodată, anghinarea este recunoscută pentru efectul de curățare a organismului, pentru îmbunătățirea funcției ficatului. Ea ajută și în probleme legate de digestie precum sunt: indigestie, constipația, sindromul de intestin iritabil. Poate și să contribuie la reducerea tensiunii arteriale, dar și să combată mahmureala.

Specialiștii spun că beneficiile nutriționale ale acesteia se mențin atât în stare naturală, cât și în cazul în care planta este gătită la aburi, întrucât își poate conserva vitaminele și mineralele chiar și la temperaturi ridicate. Acțiunea terapeutică a anghinarei se datorează în special conținutului ridicat de cinarina, un compus al potasiului cu rol puternic antioxidant, diuretic și de protecție împotriva substanțelor nocive din organism.

Anghinarea are un conținut redus de grăsimi saturate și colesterol, fiind o bogată sursă de fibre, vitamine și minerale. Planta conține vitamina C, niacin, acid folic, vitamina B6, B12, A, E, D și vitamina K. Are și minerale precum sunt calciu, fier, zinc, sodiu, potasiu, mangan, fosfor.

Nu în ultimul timp, contribuie la reglarea tensiunii arteriale. Anghinarea este o sursă bogată de potasiu, mineralul esențial care are un impact asupra numeroaselor sisteme de organe din organism. Explicația este aceea că potasiu contribuie la neutralizarea efectelor excesului de sodiu, care este cunoscut pentru creșterea tensiunii arteriale. Prin urmare, anghinarea acționează ca un vasodilatator și sunt deosebit de utile pentru cei care iau deja medicamente pentru hipertensiune arterială pentru a preveni efectele deficienței de potasiu. De asemenea, diabeticii sunt încurajați să mănânce anghinarea pentru a preveni complicațiile asociate cu tensiunea arterială și boala respectivă. Nu în ultimul rând o reducere a tensiunii arteriale poate reduce șansele de infarct miocardic și de boli coronariene.

De asemenea, anghinarea te ajută să-ți menții sănătatea ficatului. Ceaiul de anghinare are rolul de a proteja ficatul și este recomandat pentru producerea și eliminarea bilei, pentru regenerarea celulelor hepatice.

Creșterea densității minerale osoase. Cu alte cuvinte, anghinarea este una dintre cele mai bune alimente de pe piață pentru a obține vitamine și minerale cum ar fi magneziu, fosfor și mangan. Aceste minerale sunt părți esențiale ale creșterii sănătății osoase și a densității, reducând astfel șansele unor afecțiuni precum osteoporoza.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel