joi, martie 30, 2023

Antiinflamator natural. Pătrunjelul conține proteine (20%), flavonoide (întrețin membranele celulelor sângelui, au rol de antioxidant), uleiuri esențiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K, betacaroten și, în special, vitamina C.

Substanțele componente din uleiul volatil al pătrunjelului (miristicin, limonen, eugenol, etc.) inhibă formarea tumorilor localizate la nivelul plămânilor. Acestea acționează asemănător antioxidanților care neutralizează anumite tipuri de substanțe cancerigene (ca benzopirenul emanat de fumul de țigară, fumul cărbunilor pentru grătar, etc.). Pătrunjelul mai conține: calciu (100 grame de pătrunjel conțin 245 mg de calciu), fosfor, potasiu (114 grame de pătrunjel conțin 1000 mg de potasiu), mangan (100 grame de pătrunjel conțin 2.7 mg de mangan), inozitol și sulf.

Te-ar mai interesa: AI GRIJĂ! Acest obicei zilnic poate duce la cancer...

Iată și care sunt principalele  motive pentru care e bine să consumi pătrunjel zilnic:

1. Îmbunătățește digestia, prevenind astfel balonările și indigestia. Adăugat proaspăt în orice mâncare, nu doar că parfumează și decorează plăcut masa noastră, ci și ajută la o digestie corectă.

2. Ajută ficatul, hrănind astfel sângele și fluidele corpului. Mai ales persoanele cu afecțiuni hepatice ar trebui să-l includă în dieta zilnică. Un tabouleh cu roșii și pătrunjel verde din plin poate fi deopotrivă aperitivul sau salata ideală.

3. Ajută la dizolvarea calculilor renali. Oricât pare de necrezut, planta asta cu frunze verzi și parfumate poate „dinamita” pietrele la rinichi.

Te-ar mai interesa: VIDEO. Mărturii cutremurătoare ale unui îndrăgit a...

4. Îmbunătățește nivelul de estrogen și reface circulația sangvină a uterului.

5. Stimulează sistemul imunitar, datorită conţinutului extrem de bogat în vitamina C, betacaroten, vitamina B12 și clorofilă. Te face mai puternic, mai rezistent la asaltul bolilor. Și nici nu e nevoie de o „grădină” întreagă în fiecare zi!

6. Previne retenția de apă în țesuturi. Adio senzație de mâini și picioare umflate și celulită.

Te-ar mai interesa: Dr. Radu Berceanu, medic oncolog cu performanțe în...

7. Stimulează funcționarea tiroidei. Asta înseamnă, implicit, un metabolism mai bun al hranei.

8. Are proprietăți laxative. În cazurile de constipaţie acţionează blând, fără efecte secundare. De fapt, reglează activitatea pe tot traseul digestiv (mai ales către parte finală a acestuia).

9. Previne anemia feriprivă ca urmare a conținutului bogat de fier, dar și a vitaminei C (care ajută la absorbția fierului).

Te-ar mai interesa: Șapte alimente care hrănesc creierul și previn pie...

10. Înțepături de insecte – umflăturile și mâncărimea se vor calma prin frecarea zonei afectate cu pătrunjel. La fel se întâmplă dacă puneți zeamă de pătrunjel verde pe urzicături.

11. Ameliorează durerile reumatice, pentru că acționează la fixarea (și refixarea) calciului din oase și, mai ales, din articulații, ca și la micșorarea inflamațiilor de la încheieturi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private