Sari la conținut

Planta care calmează nervii, sedativ natural cu beneficii extinse

balsamului de lamaie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
beneficiile balsamului de lămâie

Originară din Asia Centrală, această plantă are un efect pozitiv asupra corpului uman, fiind capabilă să calmeze nervii și să echilibreze balanţa hormonală. 

Este vorba despre despre aşa-numitul „balsam de lămâie” sau melissa, care în limba greacă (melissophyllon) înseamnă „frunză de albină”.

Planta cu efect sedativ are un efect benefic asupra stării emoționale datorită prezenței potasiului și magneziului în compoziția sa. Ajută la combaterea schimbărilor de dispoziție, a anxietății și apatiei. De asemenea, balsamul de lămâie îmbunătățește calitatea somnului și ameliorează durerile de cap și migrenele.

Reduce efectele secundare ale modificărilor hormonale

Melisa de lămâie ajută la reducerea efectelor secundare ale modificărilor hormonale la femei în timpul sarcinii, alăptării și menopauzei. Potrivit specialiştilor, această plantă este bogată în fier şi ajută la combaterea anemiei.

În ciuda faptului că această plantă este un sedativ natural, nu are un efect negativ asupra potenței. Acest lucru se datorează faptului că balsamul de lămâie conține fitoandrogeni – molecule de origine vegetală, care în efectul lor asupra organismului sunt similare cu hormonii masculini.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În plus, această plantă este recomandată pentru balonare, greutate și gaze. Acest lucru se datorează prezenței uleiurilor esențiale în compoziție.

De asemenea, consumul regulat de melisa ajută la menținerea imunității, protejează organismul de viruși și bacterii și crește rezistența la infecții.

Contraindicaţii

Deoarece această plantă are un efect sedativ, nu este recomandată pentru utilizare de către persoanele care intenționează să conducă.

Persoanele care suferă de hipotiroidism (o boală în care se produc hormoni tiroidieni insuficienți) ar trebui să adauge cu prudență în alimentație melisa de lămâie, deoarece substanțele din compoziția sa reduc și mai mult sinteza hormonilor.

Specialiştii atrag atenţia că această băutură are un efect diuretic, iar femeile însărcinate și diabeticii ar trebui să o folosească cu prudență. În plus, ceaiul cald de melisa ajută şi la relaxarea muşchilor, facilitând urinarea frecventă.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel