Sari la conținut

Planta care tratează ficatul gras, reglează nivelul zahărului din sânge, ajută digestia și elimină toxinele

Ceai de anghinare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Ceai de anghinare

Anghinarea (Cynara scolymus) are o lungă istorie de utilizare medicinală, în special pentru ficat și pentru susținerea sănătății digestive. Utilizarea tradițională a extractului de frunze de anghinare a fost dovedită prin cercetări recente care demonstrează beneficiile pentru sănătate ale anghinării, inclusiv metabolismul zahărului din sânge, metabolismul colesterolului și sănătatea ficatului.

Mecanismele exacte pentru multe dintre aceste proprietăți rămân în curs de investigare și multe beneficii pot proveni probabil din fitochimicele găsite în anghinare, inclusiv compuși fenolici și flavonoide, și fibre prebiotice, cum ar fi inulina.

Anghinarea promovează secreția și excreția bilei, care ajută la digestia grăsimilor și la digestia vitaminelor solubile în grăsimi.

Anghinarea ajută, de asemenea, la eliminarea toxinelor, colesterolului, xenobioticelor și a altor metaboliți. Aceste funcții combinate oferă sprijin și protecție hepatică și promovează indicele de masă corporală normal, reducând și mai mult riscul de complicații ale obezității la ficat și alte aspecte de sănătate.

Anghinarea poate proteja ficatul de leziuni și poate ajuta la îmbunătățirea stării hepatice la acele persoane care au deja leziuni hepatice.

Într-o revizuire sistematică și o meta-analiză a opt studii, cercetătorii au rezumat efectele suplimentării cu anghinare asupra concentrației enzimelor hepatice ale alanin transaminazei (ALT) și aspartat aminotransferazei (AST) la pacienții cu boală hepatică grasă nealcoolică (NAFLD) și alte condiţiile metabolice. Nivelurile serice de ALT și AST sunt biomarkeri folosiți în mod obișnuit pentru a evalua funcția hepatică și sunt considerate indicatori ai NAFLD și sindromului metabolic.

Porțiile de extract de frunze de anghinare utilizate în studii au variat de la 100 mg/zi la 2.700 mg/zi, cu o durată cuprinsă între 4 și 12 săptămâni. Cu excepția unui studiu randomizat, controlat, care a folosit metformină ca placebo, celelalte șapte studii au arătat că extractul de frunze de anghinare a provocat efecte pozitive semnificative asupra nivelurilor enzimelor hepatice în comparație cu placebo.

Anghinarea a redus semnificativ concentrațiile de AST la cei cu NAFLD și a redus semnificativ nivelurile de ALT la pacienții supraponderali/obezi sau NAFLD.

Efectele extractului de frunze de anghinare (ALES) cu metformină și vitamina E 

Un alt studiu clinic randomizat publicat în Phytotherapy Research a analizat efectele administrării concomitente a suplimentării cu extract de frunze de anghinare (ALES) cu metformină și vitamina E la subiecții cu NAFLD.

Pacienții au fost împărțiți aleatoriu într-un grup cu metformină-vitamina E, un grup cu metformină-ALES sau un grup cu vitamina E-ALES.

După 12 săptămâni, ALT și AST au fost reduse semnificativ în toate grupurile de studiu și rata acumulării de grăsime hepatică a fost, de asemenea, semnificativ redusă în toate grupurile de studiu.

Deși sunt necesare studii clinice mai mari, aceste rezultate sugerează că administrarea concomitentă de extract de frunze de anghinare, vitamina E și metformină poate ajuta la ameliorarea complicațiilor NAFLD.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel