vineri, iunie 9, 2023

Planta uimitoare care trebuie consumată primăvara! O specie de plante medicinale, benefice pentru organism datorită conținutului ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale, sunt izvor de sănătate. Mulți se feresc de ele mai ales că nu sunt niște plante plăcute la atingere.

Planta uimitoare care trebuie consumată primăvara! Izvor pur de sănătate

Vorbim despre urzică. Această plantă are o gamă largă de proprietăți miraculoase pentru sănătate. Au un conținut ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale. Din acest motiv, ele sunt folosite de sute de ani în scopuri alimentare sau chiar în scopuri medicinale, pentru ceaiuri.

Consumul de urzici ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. Medicii le recomandă și pentru activitatea cardiacă.

Când se recoltează urzicile și în ce scopuri se pot folosi?

Urzicile se pot folosi în scopuri terapeutice. Se folosesc tulpinile și frunzele, înainte și în timpul înfloririi. Rădăcinile urzicilor se recoltează primăvara și toamna devreme, înainte de intrarea în vegetație a plantei. Semințele se recoltează toamna, când planta ajunge la maturitate.

Consumul regulat de urzici poate proteja organismul de diferiți factori alergeni precum polenul. Aceste mici plante ne ajută să avem un ficat sănătos. Ele sunt extrem de utile pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge. Acest aliment reduce tensiunea arterială și previne anemia.

Când se recoltează?

Lunile în care ele se recoltează sunt mai, iunie, iulie, august, septembrie și octombrie. Urzicile se culeg atunci când plantele au atins înălțimea de 15-20 de centimetri. De la urzică se folosesc tulpina și frunzele și rădăcina, potrivit Capital.

Urzicile au proprietăți diuretice, antiinflamatoare, antihemoragice, imunostimulatoare, antitusive; vitaminizante, cicatrizante; dezintoxicante, antiseptice, antitoxice, antiinfecțioase, antibronșitice și digestive. Aceste plante au doar un număr mic de calorii, la 100 de grame fiind vorba doar de 42 kcal.

Urzica trateează o gamă largă de afecțiuni

Pentru uz extern, într-un litru de apă putem adăuga 50 de grame de frunze uscate de urzici. Soluția rezultată o vom aplica pe zona afectată. Putem face acest lucru sub formă de spălături sau comprese. Pentru uz intern, putem prepara o infuzie de urzici. Pentru rețetă este nevoie de 250 ml de apă caldă și o lingură de frunze de urzici. Se lasă la infuzat pentru 10-15 minute. Apoi se strecoară și se consumă infuzia.

Tinctură de urzici poate fi folosită pentru uz extern. Pentru tratarea diferitelor afecțiuni precum acnee sau exces de sebum. Ea mai poate fi folosită și în măștile sau tratamentele pentru păr. Acestea stimulează regenerarea părului. Pentru a prepara tinctura de urzici e nevoie de rădăcina de urzică. Acesta se spală, se curăță și se taie, după care se depozitează într-un borcan. Apoi se adaugă alcool de 60-70 de grade. Ulterior, se lasă la macerat pentru 10 zile, într-un loc răcoros. Când au trecut zilele de macerat, se filtrează tinctura și se mai lasă la decantat pentru 2-3 zile. Ulterior, se mută în recipiente mici și se folosește tinctura la nevoie.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private