Sari la conținut

Plantele curăță aerul de substanțe toxice cancerigene în doar câteva ore. Cele mai eficiente specii

Plantele curăță aerul de substanțe toxice cancerigene, sugerează o nouă cercetare. Descoperirile aparțin oamenilor de știință de la Universitatea de Tehnologie Sydney (UTS) din Australia, care au investigat dacă un sistem de perete vertical prevăzut cu plante de interior ar putea curăța un amestec de compuși nocivi găsiți în vaporii de benzină.

În cele din urmă, pe parcursul unei zile de lucru tipice, plantele au redus nivelurile unor compuși care cauzează cancer la sub 20% din concentrațiile inițiale.

Cercetarea a fost finanțată de compania de amenajare a plantelor Ambius, care a solicitat ajutorul echipei UTS. O colecție de plante de interior care imită sistemul mic de pereți verticali ai plantelor lui Ambius a fost conținută în camere sigilate pentru experimente.

Deși, amenajarea laboratorului nu se apropie de dimensiunea spațiilor publice, ideea este că instalarea de grădini verticale ar putea ajuta la îmbunătățirea calității aerului din interior prin completarea sistemelor de ventilație consumatoare de energie care scot aerul viciat din clădirile de birouri, spitale și săli de clasă.

Plantele curăță aerul în doar câteva ore

Merită remarcat faptul că noile descoperiri nu au fost revizuite, dar cercetările anterioare au arătat potențialul plantelor de interior de a absorbi compuși gazoși, adesea denumiți compuși organici volatili sau COV.

Cu toate acestea, studiile privind efectele purificatoarele ale plantelor au evaluat în mod obișnuit eliminarea unor specii chimice individuale – nu amestecuri complexe – în condiții controlate și la niveluri care nu sunt comparabile cu expunerile din lumea reală.

În timp ce acest nou studiu au fost folosite plante obișnuite de uz casnic – iedera diavolului (Epipremnum aureum), plantele Arrowhead (Syngonium podophyllum) și plantele păianjen (Chlorophytum comosum) – împotriva vaporilor de benzină, o sursă semnificativă de COV mixte.

„Nu numai că plantele pot elimina majoritatea poluanților din aer în câteva ore”, spune cercetătorul de mediu al UTS Fraser Torpy, „ele elimină cei mai dăunători poluanți legați de benzină din aer cel mai eficient”.

Îndepărtarea acestor contaminanți din aer, care pot provoca „efecte notabile asupra sănătății”, ar putea avea „efecte semnificative asupra menținerii unui mediu interior sănătos”, scrie echipa de cercetare în raportul lor.

Compușii benzenului sunt extrem de cancerigeni și pot pătrunde în școli și clădiri la sute de metri distanță de benzinării și se pot ridica peste niveluri sigure. Cercetătorii au fost, de asemenea, de multă vreme conștienți de faptul că oamenii care locuiesc în apropierea benzinăriilor au mai multe șanse de a dezvolta cancer, cum ar fi leucemia.

Garajele atașate clădirilor de birouri și caselor reprezintă o altă preocupare pentru poluarea interioară, notează Torpy și colegii.

„De asemenea, am descoperit că plantele sunt cu atât ai rapide și mai eficiente, cu cât toxinele din aer sunt mai concentrate”, spun cercetătorii.

Plante de interior recomandate de NASA

Iata mai jos plantele recomandate de cercetatorii NASA

1. Palmierul Areca (Chrysalidocarpus lutescens) – Scor 8.5

Pe primul loc intre aceste plante pentru purificarea aerului, clasificate de studiu NASA este palmierul Areca. Poreclit „cel mai eficient umidificator de aer” de catre MetaEfficient.com, aceasta planta, mentine aerul umed in perioadele uscate si elimina toxinele continuu. In timpul iernii, poate inlocui literalmente cu totul folosirea umidificatoarelor electrice!

2. Palmierul doamnei (Rhapis excelsa) – Scor 8.5

Cot la cot cu palmierul Areca in topul NASA , palmierul doamnei este o adevarata instalatie de purificare a aerului . O planta extrem de versatila care pote fi pastrata intr-un climat atat uscat dar si umed si rezista cu inversunare la cele mai multe tipuri de insecte de plante

3. Palmierul de bambus (Chamaedorea seifrizii) – Scor 8.4

Pe locul trei se gaseste palmierul de bambus . Aceasta planta prospera cand este mentinuta umeda (dar nu uda), si direct in lumina soarelui. Daca aceste conditii sunt pastrate stabile, palmierul de bambus va purifica aerul din interior de oriunde se intampla sa fie.

4. Planta de cauciuc (Ficus elastica) -Scor 8.00

In al patrulea rand pe scoring NASA este planta de cauciuc . Conform AvianWeb, plantele de cauciuc exceleaza la eliminarea toxinelor chimice (in special formaldehida) din aerul din interior si necesita mai putina lumina decat multe alte plante, depasind performanta tuturor celorlaltor ficusuri. Un cuvant de precautie: pentru ca frunzele plantelor din cauciuc pot fi toxice, aveti grija la animalele de casa care pot ajunge in contact cu ele!

5. Dracena (Dracaena deremensis) – Scor 7.8

Dracaena, aflata pe locul al cincilea in clasamentul NASA, cu un scor de 7.8. Luminoasa si radianta, Dracaena (poreclita „Janet Craig”) va incepe purificarea aerului din casa sau de la birou, de indata ce este adusa in camera!

6. Iederea englezeasca (Hedera helix) – Scor 7.8

Daca aerul in casa voastra a devenit statut si uscat, iedera engleza ar putea fi exact de ce ai nevoie! WebMD descrie aceasta planta efervescenta ca „un remediu pentru alergii”, mentionand ca 60% din mucegaiul din aerul din camera dispare la doar 6 ore dupa ce a fost adusa iedera engleza. Cei cu astm, alergii, sau dorinta de a respira mai curat, ar face bine sa isi procure o asemenea planta!

7. Curmalul pitic (Phoenix roebelinii) – Scor 7.8

Desi nu la fel de mare ca si rang pe scara de purificare ca si cei trei vecini ai sai palmieri, acesta nu trebuie subestimat. Intr-un mod foarte eficient si elegant, reuseste sa anime atat aspectul camerei dar si sa reduca concentratia de toxine chimice care plutesc In aer.

8. Ficusul Alii(Macleilandii Ficus) – Scor 7.7

Ficusul alii nu este la fel de puternic in a indeparta toxinele precum, sa zicem, planta de cauciuc, dar este un plus pentru orice casa sau birou in care lipseste aerul curat. Cu toate ca nu sunt greu de intretinut, exista avertizarea de a purta manusi in timp ce manipulati astfel de plante daca aveti alergie la latex.

9. Feriga Boston (Nephrolepis exalta) -Scor 7.5

Pe locul 9 in clasamentul NASA aceasta planta este din ce in ce mai populara. Racoroasa si relaxanta, feriga Boston a fost numita „cea mai eficient planta de filtrare a aerului”, de catre MetaEfficient.com pentru capacitatea ei de a expulza mucegaiul si toxinele din aerul interior. In plus, cu siguranta va da camerei tale un aer de padure!

10. Liliacul pacii (Spathiphyllum) – Scor 7.5

In finalul topului NASA gasim planta liliacul pacii. Tot ceea ce este necesar pentru a mentine aceasta frumoasa planta ucigasa de toxine din aer este multa apa si o cantitate modesta de lumina a soarelui. Mentineti aceste conditii si va veti trezi cu un purificator de aer natural care sta la munca 24/7.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.