Sari la conținut

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate a fost stabilizată. CNAS anunţă derogări pentru perioadele de nefuncţionare

Card de sanatate refuzat de romani
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cardurile de sanatate, nefuncţionale de multe ori

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat marţi că Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) a fost stabilizată, după o perioadă de fluctuaţii, şi funcţionează în parametri normali.

”Începând de astăzi, funcţionarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) a fost stabilizată, după o perioadă de fluctuaţii.

Pentru zilele de la finalul lunii trecute în care PIAS a fost indisponibilă pentru transmiterea şi validarea serviciilor medicale acordate de furnizorii în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, a fost emis un Ordin al preşedintelui CNAS (nr. 602/2023) care prevede derogări de la regulile generale de transmitere şi validare a datelor respective”, a transmis CNAS, într-un comunicat d epresă.

Sursa citată de News.ro a precizat că, în scurt timp, va fi emis un ordin similar şi pentru intervalul 1 – 25 iulie, în care unele componente ale PIAS au continuat să nu funcţioneze în parametri normali.

Citeste si:

”Actele normative menţionate se publică pe site-ul instituţiei, www.cnas.ro, în secţiunea «Informaţii publice», sub-secţiunea «Legislaţie/legislaţie naţională», sau pot fi accesate urmând link-ul: https://cnas.ro/legislatie-nationala/”, a mai precizat instituţia.

Un nou sistem informatic, realizat cu fonduri din PNRR

Sistemul Informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pe care se bazează consultaţiile şi eliberarea reţetelor, urmează să fie modernizat cu fonduri din PNRR. Este vorba de un proiect în valoare de 70 de milioane de euro, care ar urma să devină pe deplin funcţional abia în 2025.

Până atunci este de aşteptat ca actualul sistem învechit, să funcţioneze mai mult în regim de avarie, aşa cum se întâmplă în prezent şi cum a fost în ultimele săptămâni. Unul dintre motive este că nu mai sunt nici specialişti IT care să-i asigure mentenanţa.

Medicii, obligaţi să lucreze „offline”

Majoritatea medicilor aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate s-au plâns în această perioadă că stau noaptea să valideze reţete şi bilete de trimitere din cauză că serverul CNAS nu funcţionează, iar pacienţii sunt chemaţi la cabinete cu cardurile de sănătate pentru validarea serviciilor medicale.

Larisa Mezinu, purtător de cuvânt al CNAS, a explicat pentru Doctorul Zilei că sistemul informatic (SIUI) nu funcționează in parametri normali din data de 30 iunie ac. din cauza suprapunerii unor operaţiuni efectuate în această perioadă.

Potrivit oficialului CNAS, este vorba de „raportările lunare ale serviciilor acordate de către furnizori, regularizările trimestriale, introducerea noilor contracte încheiate cu furnizori pe toate cele 12 tipuri de asistenţă medicală, precum si implementarea noilor prevederi valabile cu data de 1 iulie ac. care presupune introducerea de noi fluxuri în sistemul informatic”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.