
Ce greșeli de gătit să eviți când faci carne la grătar ca să nu formeze compuși cancerigeni

Tipul de carne, perioada de marinare, dar și modul de gătire pot transforma o masă delicioasă într-o adevărată bombă cu ceas pentru sănătate. Experții ne sfătuiesc cum să pregătim friptura pe grătar, ca să nu ne îmbolnăvim de una dintre cele mai grave forme de cancer.
Cauza de îngrijorare este constituită de doi compuşi diferiţi care se pot forma în timpul gătitului pe grătar, cunoscuţi ca fiind cancerigeni.
Te-ar mai interesa: Poveste impresionantă: ”Ani de zile am crezut că n...
Astfel, aminele heterociclice (HCA) se formează în mâncăruri bogate în proteine când acestea sunt preparate la o temperatură foarte ridicată, precum cea a grătarului din curte, spune medicul Colleen Doyle, director de nutriţie şi activitate fizică la Societatea americană de cercetare a cancerului (ACS).
Cealaltă substanţă, hidrocarbura aromatică policiclică (PAH), se formează când grăsimea din carne se scurge şi arde pe grătar, provocând fum, prin intermediul căruia compuşii se pot depozita pe alimentul gătit.
Diverse studii de specialitate au descoperit legături între aceşti compuşi carcinogeni şi forme grave de cancer. Conform unei cercetări citate de Health.com, consumul regulat de carne bine făcută, indiferent de modalitatea de preparare, ar creşte cu 60 la sută posibilitatea apariţiei cancerului de pancreas.
Te-ar mai interesa: Variola maimuței: încă două cazuri, descoperite în...
Potrivit Institutului pentru cancer din Statele Unite, un regim cu un nivel mare de amine heterociclice este cauza unui risc ridicat de cancer la sân, colon, ficat, piele, plămân şi prostată, iar dietele cu multe hidrocarburi aromatice policiclice au fost relaţionate cu leucemie, infecţii gastrointestinale şi cancer pulmonar.
Există câteva modalităţi de a preveni apariţia acestor compuşi în timpul preparării la grătar a cărnii de porc, pui sau peşte.
Te-ar mai interesa: Amenințări cu bombă la un spital din Transilvania....
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Urmăriți Doctorul Zilei și pe Google News.
Ne puteti de asemenea urmari si pe Telegram.