Sari la conținut

Poate depresia să provoace pierderi de memorie? Neurolog: provoacă modificări biochimice la nivelul creierului

memorie
Sursă foto: Neuro science news
influența pe care o face memoria noastră

Poate depresia să provoace pierderi de memorie? Neurolog: provoacă modificări biochimice la nivelul creierului

Depresia provoacă tristețe, oboseală și lipsă de interes pentru lucrurile care altfel ne aduc bucurie. Dar poate depresia să provoace și pierderea memoriei?
Dintre toate simptomele pe care le poate provoca depresia , este posibil să nu vă așteptați ca pierderea memoriei să fie una dintre ele, dar, conform Clinicii Mayo, problemele de memorie legate de sănătatea mintală pot fi o îngrijorare serioasă. Deși Clinica Mayo spune că această uitare este adesea doar temporară, este totuși important să se identifice cauza și să o trateze în mod corespunzător.

Poate depresia să afecteze memoria?

sanatataea mintala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un studiu din 2018 publicat în Trends in Neurosciences a detaliat impactul depresiei asupra memoriei. Dacă sunteți deprimat, este posibil să aveți dificultăți în a vă aminti informații. S-ar putea să aveți o memorie mai bună a lucrurilor negative, dar dificultăți în a vă aminti pe cele pozitive. Aceste deficiențe pot fi supărătoare; iar dacă apar, poate fi un semn că depresia ta este mai severă. De asemenea, vă pot amplifica anxietatea, potrivit medicilor de la Harvar , ceea ce vă poate afecta și mai mult memoria.

Cercetătorii care au realizat studiul menționează că tulburările de memorie în timpul depresiei sunt rezultatul stresului cronic care poate declanșa depresia și poate afecta funcția creierului. Întreruperile de memorie dispar pe măsură ce depresia scade, deci nu va provoca leziuni permanente ale creierului.

Cum depresia cauzează pierderea memoriei

Deși cercetări ample au stabilit legătura dintre depresie și problemele de memorie, cercetătorii încă încearcă să descopere cum, exact, depresia cauzează pierderea memoriei .

Andrew E. Budson, MD , profesor de neurologie la Școala de Medicină a Universității din Boston și șef de neurologie cognitivă și comportamentală la VA Boston Healthcare System, spune pentru Reader’s Digest că, deoarece depresia îți schimbă creierul fizic, pierderea memoriei poate fi o consecință.

„Depresia provoacă atât modificări biochimice la nivelul creierului, cât și ruminarea despre gânduri triste. Ambele modificări afectează atenția care, la rândul său, perturbă capacitatea de a învăța informații noi și capacitatea de a prelua informații anterioare”, spune dr. Budson.

Cu toate acestea, adaugă el, nu toate sunt vești proaste: „Aceste reduceri de atenție și memorie sunt temporare; se vor rezolva când depresia se va rezolva.”

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel