Sari la conținut

Ce este poliartrita reumatoidă. Simptome, complicații, tratament

guta

Poliartrita reumatoidă este afecțiune cronică inflamatorie, o boală autoimună care afectează la început articulațiile. Dacă pacientul nu beneficiază de tratament corect și la timp, boala avansează și va afecta și oasele. Mai mult, pot fi afectate atât inima cât și aparatul respirator, calitatea vieții pacientului fiind grav afectată. În plus, dacă tratamentul nu este început la timp, degetele se vor deforma destul de mult.

Practic, poliartrita reumatoidă este o boală autoimună care duce la apariția leziunilor în întreg corpul. Specialiștii spun că în această afecțiune, sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat articulațiile și duce la inflamații. Dacă inflamația nu este controlată prin tratament, aceasta va ataca cartilajul dar și oasele. Poliartrita reumatoida afectează cel mai frecvent articulațiile mâinilor, picioarelor, încheieturilor mâinilor, coatelor, genunchilor și gleznelor. Efectul este de obicei simetric, adică dacă mâna dreaptă a fost afectată, sigur va fi și cea stângă cât de curând afectată.

Specialiștii spun că tratamentul odată început trebuie continuat cu strictețe chiar dacă durerile cedează în intensitate. Oprirea tratamentului va da voie bolii să avanseze, se va ajunge la o distrugere a osului și a cartilajului, articulațiile nemaifiind funcționale.

Care sunt simptomele bolii:

  • umflături prezente la nivelul articulațiilor,
  • sensibilitate,
  • pacientul simte inițial rigiditate în articulații pentru 30 de minute, mai ales dimineața
  • durere la mișcare, durere care apare mai ales dimineața, la trezire și poate fi tradusă prin redoare matinală
  • la începutul bolii, sunt afectate articulațiile mici (încheieturi, anumite articulații ale mâinilor și picioarelor),
  • stare accentuată de oboseală,
  • pierderea poftei de mâncare,
  • febră.

Simptomele poliartritei reumatoide pot să apară și să dispară, nu sunt constante la debut. Uneori, pot să apară și manifestări precum: ochii pot să fie sensibili, se va resimți și o uscăciune a lor, apar infecții la nivelul gingiei dar și dificultăți de respirație și anemie. De asemenea, o altă manifestare clinică a bolii este cea prezentă la nivel cutanat. Mai exact, pacientul poate să aibă noduli reumatoizi sau ulcerații.

Care sunt factorii de risc ai bolii:

  • Datele statistice arată că femeile sunt mai predispuse decât bărbații să facă această boală.
  • Vârsta. Poliartrita reumatoidă poate să apară la orice vârstă, însă de regulă ea este caracteristică segmentului de vârstă 40-60 de ani.
  • Moștenirea genetică. Dacă în familie există bolnavi, este posibil ca riscul de a dezvolta boala să crească.
  • Acest obicei nociv crește riscul de apariție a bolii.
  • Sunt studii care arată că cei care au obezitatea se află la risc de a dezvolta această boală.

Poliartrita reumatoidă este o boală invalidantă, o boală extrem de agresivă în manifestări. Datele statistice spun că la doi ani de la debutul bolii, aproximativ 80% dintre bolnavi își pierd locul de muncă. Cu alte cuvinte, acești pacienți trebuie să se pensioneze pe caz de boală, nemaifiind capabili să lucreze.

De aceea, la apariția primelor simptome pacientul trebuie să meargă la medicul specialist reumatolog. Diagnosticul constă într-o mulțime de teste inflamatorii, dar și imunologice. Testele inflamatorii includ un VSH, proteina C reactivă dar și o hemoleucogramă. Pentru testele imunologice se poate ca medicul să recomande anticorpii anti-CCP și factorul reumatoid care pot stabili cu certitudine dacă există un diagnostic de poliartrită reumatoidă.

În ce constă tratamentul:

Tratamentul trebuie început cât mai repede și se va urma toată viața. Terapie este medicamentoasă și se dorește cu ajutorul ei controlarea bolii, stoparea evoluției acesteia. Există și varianta de terapie biologică mai ales pentru cazurile severe de boală. Medicii spun însă că tratamentul medicamentos nu trebuie întrerupt, chiar dacă simptomele se estompează sau dispar pentru un timp.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel