Sari la conținut

Unul dintre cele mai rare tipuri de cancer, tulburare de coagulare a sângelui

Polictemia vera este un tip rar întâlnit de cancer de sânge, sau mai corect spus o tulburare de coagulare a sângelui în care măduva osoasă produce în exces eritrocite, trombocite și leucocite. În lipsa tratamentului, boala duce la complicații grave care nu sunt compatibile cu viața.

Practic, boala presupune o creștere peste normal a numărului de globule roșii și duce la scăderea fluidizării sângelui. Printre complicații se regăsesc tromboza, embolia sau tulburări circulatorii. Vestea bună este însă aceea că dacă pacientul primește un diagnostic și urmează tratamentul poate să ducă o viață normală.

În prezent încă nu se cunoaște cauza care duce la declanșarea bolii. Rar sunt cazuri în care boala este moștenită, dar de regulă ea este contactată.

Principalele semne și simptome ale polictemiei vera sunt:

  • înroșirea feței,
  • mâncărime care apare pe corp,
  • urtiacarie,
  • hipertensiune arterială,
  • cefalee,
  • stări de amețeală
  • zgomot în urechi,
  • hemoragii nazale,
  • vederea este neclară
  • sângerări ale gingiilor,
  • oboseală permanentă,
  • scădere în greutate

Care sunt complicațiile posibile:

Apariția cheagurilor de sânge este practic cea mai gravă complicație a bolii. Acestea pot provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Încetinirea fluxul de sânge poate duce și la apariția anginei pectorale și a insuficienței cardiace, dar și la ulcer gastric, gută, pietre la rinichi sau mielofibroză. De asemenea, există și riscul de apariția al emboliei pulmonare și a trombozei.

Diagnosticul se stabilește în urma analizelor de sânge dar pacientului i se va face și o biopsie din măduva osoasă. Uneori se realizează și anumite teste genetice.

În ce constă tratamentul:

Afecțiunea poate să fie ținută sub control cu ajutorul medicației. De asemenea, medicul va cere și recoltarea săptămânală de sânge până când nivelul hematocritului scade iar riscul de a dezvolta cheaguri de sânge este diminuat. Din păcate un tratament care să vinde boala încă nu există.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel