Sari la conținut

POLIȚIA RUTIERĂ ar putea acorda mii și mii de amenzi. Vezi dacă ești în ilegalitate că poți risca dosar penal

POLIȚIA RUTIERĂ ar putea acorda mii și mii de amenzi. Valul de trotinete electrice a luat prin surprindere Romania, dar din pacate, conform legii, trotinetele electrice sunt folosite ilegal in tara noastra.  Politia Rutiera ar putea acorda mii si mii de amenzi pentru că nu se respectă Codul Rutier. 

Conform legii si conform datelor oficiale transmise de Serviciul Rutier din cadrul IGPR, trotinetele se impart in doua categorii: cele propulsate cu ajutorul unui motor si cele propulsate prin forta musculara. In ultimii ani, trotinetele electrice au devenit extrem de populare, zeci de mii fiind vandute in toata tara. Din pacate, lumea care le-a cumparat nu prea cunoaste legea si circula in ilegalitate, potrivit www.4tuning.ro.

Codul Rutier spune la art. 6 pct. 21 din OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice ca mopedul este definit ca fiind autovehiculul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric.

Orice trotineta electrica capabila sa depaseasca 25 km/h este un moped

Iar asta ii include cam pe toti cumparatorii de trotinete electrice, indiferent de marca, deoarece toate reusesc sa atinga viteze mai mari de 25 km/h, unele reusind chiar si viteze de 35-40 km/h din fabrica. Putine sunt cele care ating maximum 25 km/h, lumea dorind performanta si autonomie, doua trasaturi pe care le au trotinetele mai scumpe si, totodata, cele mai vandute.

Ce trebuie sa fac pentru a circula legal cu trotineta electrica?

Ca sa „conduci” o trotineta electrica in Romania pe drumuri publice ai nevoie de permis valabil categoria AM. Acest permis se obtine in urma unui examen si a unui curs care costa circa 600 de lei. Deci daca nu detii un permis de conducere valabil categoria AM sau una superioara care sa o includa, nu ai voie sa conduci o trotineta electrica. Altfel, risti dosar penal.

Trotineta electrica TREBUIE inmatriculata!

„Potrivit art. 14 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului 195/2002 prevede ca tramvaiele, troleibuzele, mopedele, masinile si utilajele autopropulsate utilizate in lucrari de constructii, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun inmatricularii, precum si vehiculele cu tractiune animala se inregistreaza de catre consiliile locale, care tin si evidenta acestora” spune Codul Rutier. Asta inseamna ca mopedele, inclusiv trotinetele electrice care depasesc 25 km/h, necesita inmatriculare la Primarie, cu numar galben.

In Romania a vazut cineva vreo trotineta electrica inmatriculata? Nu exista asa ceva, desi legea spune clar ca este obligatorie inmatricularea lor.

Ce mai trebuie sa stie detinatorii de trotinete electrice?

Legea spune clar ca un moped, inclusiv o trotineta cu propulsie electrica dupa caz, trebuie sa aiba:

a) instalatie de franare eficace;
b) sistem de avertizare sonora;
c) instalatie de evacuare a gazelor de ardere care sa respecte normele de poluare fonica si de protectie a mediului;
d) lumina de culoare alba in fata, respectiv lumina si dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare rosie in spate;
e) lumini de culoare galbena pentru semnalizarea schimbarii directiei de mers, in fata si in spate;
f) placuta cu numarul de inregistrare, amplasata la partea din spate a mopedului fara a obtura vizibilitatea sistemului de iluminare si semnalizare.

Trotinetele nu au lumini pentru schimbarea directiei de mers. Dar asta nu inseamna ca NU sunt mopede. Asadar, teoretic, legea spune clar ca trotinetele trebuie sa aiba lumini pentru semnalizarea directiei, ceea ce, momentan, nu exista.

Dosar penal pentru conducerea trotinetelor

Daca Politia Rutiera si-ar face treaba si ar incepe sa-i opreasca pe cei care detin trotinete, ar putea intocmi sute de dosare penale si ar putea da o multime de amenzi. Trotinetele sunt usor de verificat, dupa model, ce viteza prind si daca se incadreaza la mopede. Iar daca conducatorul nu detine permis categoria AM, risca dosar penal. Evident, niciodata nu a fost data vreo amenda sau facut un dosar penal pentru cineva care conduce o trotineta electrica. Legea exista, insa numarul acestor vehicule care circula in ilegalitate e prea mare pentru aplicarea legii.

ATENTIE! Si bicicletele electrice care depasesc viteza de 25 km/h sunt incadrate tot la moped si necesita inmatriculare!

Este nevoie de o incadrare noua a trotinetelor electrice?

Momentan, trotinetele electrice se incadreaza in categoria mopede, daca depasesc viteza de 25 km/h. Si necesita inmatriculare si permis de conducere. Insa nimeni nu respecta legea. Motiv pentru care ar putea fi modificat Codul Rutier, astfel incat trotinetele electrice sa nu mai fie mopede, ci sa aiba o categoria mai apropiata de cea a bicicletelor. Adica sa nu fie nevoie de permis sau inmatriculare. Insa toti proprietarii de astfel de vehicule tot asteapta acea zi, in care legea va fi schimbata si trotinetele vor fi incadrate acolo unde trebuie. Si tot asteapta…

Parcalabu Liliana

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel