miercuri, august 12, 2020

-Doctorul zilei: Sunt sute de medicamente, multe dintre ele oncologice, care dispar de pe piață. Vreo 2.000 în ultimii ani, spuneau producătorii de medicamente. Lipsa banilor e motivul?

-Cezar Irimia: Aici, de vină este politica dezastruoasă de prețuri a Ministerului Sănătății, și aici aș sublinia grație ministrului Hăbărnicioiu (Nicolae Bănicioiu, n.r.), că merită să-i zic așa, care a făcut o scădere a prețurilor, la prima vedere extraordinară pentru pacienți, fără a avea însă un studiu de impact asupra a ceea ce se poate întâmpla. Și iată că am rămas fără medicamente. Unele nu se mai susțin economic – de ce să se vândă pe nimic în România?! -, iar altele – marea majoritate – pleacă la exporturile paralele, pentru că se vând foarte bine pe piața externă, iar Ministerul Sănătății nu a mai dat acel ordin de interzicere a exporturilor paralele a medicamentelor deficitare. Vorbim, în final, despre o iresponsabilitate crasă a decidenților din sănătate.

Citește și:

„Măcar atât au făcut: au eliminat lista morții”

-Știu, spre exemplu, că până de curând, în cazul cancerelor rare, trebuia să-ți faci dosare, să te lupți cu birocrația ca să ai acces la tratament. S-au schimat lucrurile?

-Din punctul acesta de vedere, nu numai cancere rare ci și cancere care necesită escaladarea terapiilor, cu bani mai mulți, pentru că unii pacienți nu răspund terapiilor convenționale, la nivelul Casei Naționale de Sănătate nu mai există lista acea de așteptare. Ne-am zbătut noi, pacienții, foarte mult pentru a elimina această „listă a morții”. Acualmente, dosarul vine la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și, dacă este argumentat de medicul curant conform protocoalelor în vigoare, în luna următoare pacienții intră automat pe tratament, li se aprobă dosarul. Deci, putem vorbi de o așezare a lucrurilor la CNAS grație fostului președinte Vasile Ciurchea.

Citește și:

-Deci a făcut ceva bun, până la urmă…

-Superbun, poate pentru că am fost noi, asociațiile pacienților, acolo, cu ochii în ceafa dumnealui, nu se știe, dar putem ,recunoaște că s-a întâmplat și e un lucru benefic și sper să nu se mai ajungă la acea listă de așteptare. „Lista morții”. Lista rușinii.

„Nu le-am cerut luna de pe cer, ci doar drepturile noastre”

-Cât timp se stătea pe lista aceea?

Citește și:

-Puteai să și mori, să nu mai apuci să iei tratamentul cel puțin o lună, sau ți-l aprobau pentru luna viitoare, îl luai și în două săptămâni ai murit pentru se întârzia câteva luni și boala avansa. Noi i-am putea da în judecată și pe acest aspect, mă refer la statul român, dar nu-i târziu niciodată. Sper să nu se mai întâmple, sper ca această listă să nu mai fie la nivelul Casei Naționale, și sper să intrăm în normalitate. Nu am cerut altceva decât să intrăm în normalitate. Nu am cerut luna de pe cer, nu am cerut decât dreptul garantat de Constituției, la sănătate, la viață, și nu am cerut mai mult decât banii noștri, cei pe care i-am dat de-a lungul anilor, să ajungă la Sănătate.

-Să fie folosiți direct de Sănătate?

-Exact. Nu mai vorbesc de taxele clawback, de taxa pe viciu, care au fost dedicate Sănătății, bani care ar fi trebuit să ajungă strict la Sănătate. Unde se duc? Un fost ministru, atunci când l-am întrebat, și dați-mi voie să nu dau numele lui, mi-a răspuns foarte sec: „domnule Irimia, dar și statul român trebuie să trăiască”.

-În condițiile în care aceste taxe au fost introduse dedicat pentru a finanța sistemul sanitar…

-Sigur că da! Și, uitați-vă, și acestea sunt deturnate. Dumneavoastră, ca media, ar trebui să insistați ca banii pentru Sănătate să nu mai meargă în sacul fără fund al statului, la bugetul consolidat. Ei spun că nu se întâmplă așa, dar așa se întâmplă și ne dau înapoi cât vor ei. Nu! Banii dedicați Sănătății să meargă direct la ordonatorul de credite, la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care este răspunzătoare pentru sănătatea noastră, care decontează serviciile medicale.

 

Parteneri