Sari la conținut

Politician acuzat de trafic de copii. Voia să fure organele unui băiat de 15 ani

Politician acuzat de trafic de copii. Voia să fure organele unui băiat de 15 ani.

Senatorul nigerian Ike Ekweremadu, în vârstă de 60 de ani, și soţia sa, Beatrice Nwanneka Ekweremadu, de 55 de ani, au fost arestați marţi, pe Aeroportul Heathrow din Londra, înaintea unui zbor în Turcia. Cei doi au adus un copil din Marea Britanie pentru a-i preleva organele

Un senator și soția, acuzați de trafic de organe în Marea Britanie

Politician acuzat de trafic de copii. Voia să fure organele unui băiat de 15 ani

Ike Ekweremadu a avut și are diverse funcții importante: este senator din opoziţie în statul Enugu şi fost adjunct al preşedintelui Senatului din Nigeria.

Potrivit The Guardian, împreună cu soția sa, contabil de meserie, au fost prezenți joi la Curtea Magistraţilor Uxbridge, din vestul Londrei. Sunt acuzaţi că au complotat să aducă un băiat de 15 ani fără adăpost în Marea Britanie, pentru a-i preleva organele.

Cei doi vor sta după gratii până la următoarea apariţie în faţa instanţei, pe 7 iulie. Poliţia a spus că băiatul, care ar fi fără adăpost, este sub protecţie.

Cuplul a fost acuzat că a conspirat în vederea aranjării şi/sau facilitării călătoriei unei persoane cu scopul de a o exploata. Ambii neagă acuzaţiile aduse.

Ekweremadu a spus că în niciun moment nu a aranjat transportul unei persoane cu intenţia de a o explota.

Procuratura a informat instanţa că problemele de jurisdicţie înseamnă că este necesar acordul procurorului general astfel încât procesul să poată continua.

Interpol: În Africa, populații sărace sunt expuse unui risc mai mare de exploatare

Ancheta a fost lansată de echipa de criminalistică a Poliţiei Metropolitane, după ce detectivii au fost alertaţi cu privire la potenţiale infracţiuni în temeiul legislaţiei moderne privind sclavia, în luna mai. Acuzaţiile se referă la presupusa activitate desfăşurată între 1 august 2021 şi 5 mai 2022.

„Nu există nicio îndoială că aceasta este o acuzaţie serioasă. Domnul Ekweremadu este membru al Senatului din Nigeria. El a deţinut anterior un rol şi mai înalt ca vicepreşedinte al Senatului. Este membru al baroului din Nigeria. Este director într-o firmă de avocatură care îi poartă numele”, a declarat Gavin Irwin, avocatul lui Ike Ekweremadu.

În plus, avocata lui Beatrice Nwanneka Ekweremadu a precizat că femeia nu a fost niciodată complice sau implicată în vreun „presupus trafic ilegal”, fiind o „contabilă financiară, cu un palmares impecabil”.

Un raport Interpol din 2021 arată că traficul pentru prelevarea organelor constituie preocupare deosebită în nordul şi vestul Africii, „unde comunităţile sărace şi populaţiile strămutate sunt expuse unui risc mai mare de exploatare”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.