Sari la conținut

Poluarea atmosferică ucide anual peste un milion de oameni

În cadrul unui studiu realizat de The Lancet au fost analizate datele din 35 de alte studii efectuate pe mii de pacienţi din 12 ţări, între care Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi China.

Poluarea atmosferică, în mare parte provenită de la noxele degajate din trafic, a fost asociată cu atacurile de cord şi cu insuficienţa cardiacă, caracterizată printr-o slăbire a muşchiului inimii, care nu mai poate pompa în mod corespunzător sângele în organism.

Noua analiză a stabilit că impactul cel mai puternic îl au gazele cum sunt monoxidul de carbon şi dioxidul de azot, dar şi particulele fine, prezente în fumul evacuat de autobuze, taxiuri sau camioane şi care pot pătrunde adânc în plămâni, de unde ajung în sânge.

Cele mai afectate sunt persoanele cu inimile deja slăbite expuse la niveluri ridicate de astfel de substanţe, prin faptul că locuiesc în apropierea unor drumuri aglomerate sau călătoresc frecvent pe astfel de drumuri. În acelaşi timp, potrivit studiului, cel mai mare risc survine chiar în ziua expunerii.

Potrivit dr. Anoop Shah şi colegilor săi, care au realizat analiza, reduceri moderate ale poluării aerului pot duce la evitarea a 8.000 de spitalizări pe an din cauza insuficienţei cardiace.

Alan Andrews, de la grupul de lobby Client Earth, a menţionat că Marea Britanie ‘are o mare problemă cu poluarea atmosferică, îndeosebi din cauza traficului rutier, iar răspunsul guvernului a fost complet inutil’. El a recomandat ca locuitorii să fie alertaţi atunci când nivelurile de poluare sunt ridicate, astfel încât să poată lua măsuri pentru a se proteja, rămânând în interior dacă este posibil şi evitând drumurile aglomerate.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, poluarea atmosferică din zonele urbane ucide anual 1,3 milioane de oameni pe întregul glob. Experţii britanici estimează că în Regatul unit mor prematur aproape 30.000 de oameni pe an ca rezultat direct al expunerii la poluarea aerului, legată direct de astm şi alte afecţiuni pulmonare, inclusiv cancer, şi probleme cardiace

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel