Sari la conținut

PONTURI. Cum poate fi evitată agravarea artritei toamna

Osteoartroza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Toamna, vremea ploiasă şi rece poate agrava artrita. Medicii spun că pentru a preveni durerea, ar trebui să faceți exerciții de întindere, să vă îmbrăcați călduros, să consumați alimente ce conţin acizi grași omega-3 și să aveţi o greutate sănătoasă.

Dr. Mariko Ishimori explică faptul că frigul singur nu poate cauza artrita reumatoidă. Cu toate acestea, vremea rece provoacă adesea o exacerbare a bolii și apariția durerii, roșeață și umflături. Acest lucru se întâmplă deoarece lichidul sinovial, care previne frecarea și uzura suprafețelor articulare, devine mai gros în frig.

Temperaturile scăzute pot, de asemenea, să crească sensibilitatea unei persoane la durere, să încetinească circulația sângelui și să provoace spasme musculare.

Atenţie la scăderea presiunii atmosferice!

Scăderea presiunii atmosferice, în plus față de frig, poate provoca întinderea mușchilor și a tendoanelor, ceea ce poate adăuga stres unei articulații deja suprasolicitate.

tonic artrită
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum ne protejăm împotriva durerii

Pentru a proteja împotriva durerii și a umflăturilor, Dr. Ishimori recomandă purtarea de pălării, mănuși și eșarfe și folosirea păturilor calde. O baie fierbinte poate ajuta, de asemenea, la calmarea articulațiilor înțepenite.

Exercițiile fizice și întinderile sunt, de asemenea, necesare pentru a crește mobilitatea articulațiilor. Medicii recomandă cel puțin 150 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată pe săptămână.

O dietă adecvată ajută, de asemenea, la reducerea inflamațiilor, întărește sistemul imunitar, oasele și articulațiile. Este important să acordați o atenție deosebită aportului de acizi grași omega-3 și vitamina D. Acestea se găsesc în peștele gras, legume, nuci și ulei de măsline.

Medicul adaugă că, cu cât o persoană cântărește mai mult, cu atât este mai mare presiunea asupra oaselor, articulațiilor și țesuturilor. „Prin pierderea câtorva kilograme, persoanele cu artrită pot experimenta ameliorarea durerii și rigidității”, spune specialistul.

Simptomele artritei

Boala se manifestă diferit la fiecare persoană, dar există o serie de simptome comune care pot fi semne timpurii ale oricărui tip de artrită:

  • Durerea – poate fi permanentă sau temporară, iar la unele persoane apare doar atunci când zona afectată este atinsă.
  • Edem – apare din cauza acumulării de lichid în țesuturi. Zona din jurul articulațiilor se simte adesea caldă și roșie, iar țesutul din jur devine, de asemenea, inflamat. În plus, persoanele cu artrită experimentează adesea o senzație de lichid în zona umflată.
  • Rigiditatea duce la mișcări limitate sau dificile în articulație. Motivul pentru aceasta nu este slăbiciunea sau reticența de a fi activ. Unele persoane chiar își păstrează libertatea completă de mișcare a articulației, dar trebuie depuse eforturi suplimentare pentru a schimba poziția acesteia.
  • Limitarea amplitudinii de mișcare. Rigiditatea duce adesea la o scădere vizibilă a capacității de utilizare a articulației, ceea ce afectează în mod necesar calitatea vieții cotidiene a unei persoane.

Artrita poate provoca și alte simptome care nu sunt direct legate de modificările din zona articulației:

  • creșterea temperaturii ca urmare a dezvoltării proceselor inflamatorii;
  • mâncărimi ale pielii;
  • scăderea în greutate;
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel