Sari la conținut

PONTURI. Cum poţi curăţa natural fructele şi legumele de pesticide

legume
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cele mai consumate fructe și legume, cumpărate din centrele comerciale, sunt pline de pesticide. Potrivit unor teste efectuate de ANSVSA, o persoană care consumă legume sau fructe ingerează până la 10 pesticide diferite.

Conform specialiştilor, cele mai nesigure alimente pentru consum: cartofi, căpşunele, merele, nectarine, piersici, ţelină, struguri, cireşe, spanac, ardei gras, roşii, castraveţi.

Cum puteţi consuma fructe și legume în siguranță?

Pentru acest lucru aveți două opțiuni: cumpărați alimente certificate ecologice sau învățați câteva modalități eficiente de a elimina aceste substanțe chimice din fructe și legume.

Este vorba în special de produsele de import, care sunt tratate cu chimicale pentru a-și păstra aspectul și conținutul pentru mai mult timp. Acest lucru se datorează distanțelor mari de transport și timpului petrecut în depozite și apoi în supermarketuri.

Fructele și legumele locale sunt întotdeauna mai puțin pulverizate cu pesticide și substanțe chimice. Acest lucru se datorează faptului că o mare parte a producției este destinată exportului și este supusă unor inspecții stricte.

Strugurii, țelina, piersici, mere, căpșuni, spanac, ardei, nectarine, castraveți, roșii, mazăre și cartofi importați sunt toate pe așa-numita „listă neagră”.

Ar trebui să fii foarte atent când consumi aceste produse, deoarece conțin o cantitate semnificativă de reziduuri de pesticide și concentrația lor mare în comparație cu alte produse.

Între timp, unele fructe și legume sunt mai curate și reușesc să creeze o barieră împotriva pesticidelor. Acestea includ avocado, porumb dulce, ananas, varză, ceapă, sparanghel, mango, kiwi, vinete și cartofi dulci. Avocado este printre cele mai curate, cu doar 1% conținut de pesticide.

Metode eficiente de curăţare

–  Înmuiați fructele și legumele într-un castron cu 10% oțet și 90% apă timp de 15 până la 20 de minute.

–  Apa sărată este o altă soluție pentru curăţarea naturală a fructelor și legumelor.

–  Puneți legumele/fructele într-un vas cu apă și adăugați trei până la patru linguri de bicarbonat de sodiu. Lăsați-le câteva minute și apoi clătiți-le bine cu apă din abundență.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel