Sari la conținut

Porți bijuterii de aur? Te poți intoxica fără să știi. Iată ce organe sunt afectate

Sursa: Unsplash

Bijuteriile sunt utilizate din cele mai vechi timpuri pentru înfrumusețarea fizicului, dar și pentru a ne afișa stilul propriu. Acestea sunt, de obicei, prelucrate cu ajutorul aliajelor.

Anumite persoane nu pot purta diferite bijuterii produse cu anumite aliaje. Metalele folosite pentru aliaj pot interacționa în mod negativ cu organismul uman, atât prin eliberarea unor oxizi nocivi, dar și prin declanșarea unor alergii.

Dintre bijuterii, foarte periculoase sunt cele de aur realizate cu aliaj de cadmiu.

Comisia Europeană avertizează că ar trebui să fim atenți la bijuteriile vechi care au fost duse la reparat, cât și la cele noi, cu diverse monturi. Acestea, se pare, pot conține cadmiu care, prin prelucrare, elimină oxici nocivi pentru organism.

Iată ce trebuie să știi dacă porți bijuterii de aur cu aliaj de cadmiu

 

Cadmiul are caracteristicile de a cobora semnificativ punctul de topire a aliajului. La topirea aliajului de lipitura ar putea sa se formeze oxizii de cadmiu, care ar putea sa se depuna in diferite organe”, a explicat Heinz Karl, maistru bijutier, potrivit Realitatea.

Cadmiul folosit la lipirea bijuteriilor de aur afecteaza rinichii, plamanii sau ficatul.

„Accelereaza instalarea bolilor degenerative, hepatita cronica, el afecteaza mai ales ficatul, plamanul si rinichii. Este un oncogen, produce boala canceroasa si nu in ultimul timp poate sa produca malformatii”, a declarat dr. Mihai Ungureanu, specialist boli interne.

Bijuteriile din aur lipite cu aliaj din cadmiu sunt contraindicate, in special in cazul femeilor insarcinate.

Poți avea alergie la metale

Metalele care pot declanșa alergii sunt argintul, cadmiul, manganul, nichelul, plumbul și zincul.

„Persoanele alergice dezvolta dermatita alergica daca vin in contact cu bijuterii din astfel de metale sau alte articole care le contin (monezi, chei, telefoane etc.). Sensibilitatea la metale se poate dezvolta treptat (ca urmare a conactului prelungit sau repetat), dar poate fi si mostenita. Reactia alergica se poate manifesta chiar in ziua contactului cu metalul alergen si ori de cate ori se repeta contactul in perioada urmatoare. La locul de contact, sau in alte parti ale corpului, apar: tegument uscat, inceput de arsura, roseata, prurit sever, eruptii sau eczeme tegumentare”, arata Asociatia Pro Consumatori.

Pentru persoanele alergice la metale sunt recomandate bijuteriile din tungsten sau titan.

 

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.