Sari la conținut

Fructele care îți stimulează procesul de detoxifiere a ficatului

Indiferent de anotimp sau de starea ta de sănătatea, dacă vrei să ai grijă de ficatul tău este important să îl cureți de toxine. Stilul de viață sedentar, alimentația haotică nu fac decât să îngreuneze funcționarea optimă a ficatului.

De cele mai multe ori nu avem simptome și nu știm când ficatul a obosit sau este bolnav. Însă, uneori sunt semne precum: migrene dese, balonare, oboseală nejustificată. Ei, bine, toate aceste stări pot fi anulate dacă periodic îți faci analizele să vezi că ești în parametri și dacă îți detoxifici organismul. Medicii spun că detoxifierea ficatului e importantă nu numai după excese alimentare. Mai mult, există anumite alimente pe care dacă le vei consuma îți vei ajuta ficatul să funcționeze optim.

Iată ce este bine să consumi atât tu cât și copilul:

  • Fibrele alimentare ajută toxinele să iasă din organism prin tractul digestiv. De exemplu, dimineața alături de cereale poți adăuga câteva semințe de chia în bolul cu lapte.
  • Broccoli, varza albă, varza roșie, varza de Bruxelles și conopida conțin substanțe fitochimice numite glucozinolați, care, după ce au fost mestecate, devin izotiocianați. Izotiocianații stimulează organismul să fie mai rezistent la toxine și au de asemenea proprietăți anticancerigene.
  • Murele, zmeura, afinele, strugurii roșii, căpșunii, nucile conțin niveluri ridicate de acid elagic. Practic, acidul elagic este un antioxidant puternic care stimulează enzimele care au rolul de detoxifiere al ficatului.
  • Turmericul este recunoscut pentru proprietățile sale de reducere a inflamațiilor și protejează ficatul.
  • Spanacul, peștele și oul sunt bogate în vitamina B12, vitamină recunoscută pentru rolul său în procesele de detoxifiere.
  • Sfecla roșie, minunată în curele de detoxifiere, fiindcă ea contribuie la procesul de eliminarea a toxinelor. În plus se pare că are un rol esențial în creșterea imunității organismului.
  • Ceaiul verde este un renumit antioxidant care ajută la eliminarea toxinelor din corp şi la regenerarea celulelor hepatice şi îmbunătăţeşte secreţia bilei.
  • Ceaiul din rădăcină de păpădie este folosit din antichitate pentru curățarea ficatului.
  • Portocalele, lămâile şi grepfrutul stimulează procesul de detoxifiere şi au rol fortifiant.
  • Legumele verzi şi cruciferele. Este ideal să mănânci zilnic salată verde, spanac, varză crudă sau preparată termic, varză de Bruxelles sau conopidă dacă vrei să îți ajuți ficatul.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel