vineri, octombrie 7, 2022

Aproximativ 50% din cauzele creșterii trigliceridelor sunt genetice și cealaltă jumătate se datorează stilului de viață nesănătos. Nivelul optim pentru trigliceride este de 150 mg/ dl!

Geta Roman

Persoanele cele mai predispuse la hipertrigliceridemie sunt acelea care suferă de diabet, au o greutate peste cea corespunzătoare înălțimii lor sau duc o viață sedentară. „Portretul-robot al persoanei care manifestă probleme legate de nivelul crescut al trigliceridelor ar fi, de regulă acesta: un bărbat de vârstă medie, 35-55 de ani, sedentar, supraponderal sau obez, consumator de grăsimi saturate, alcool, dulciuri și chiar abuz de fructe, adică stilul de viață nesănătos”, afirmă prof. dr. Nicolae Hâncu – medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
Cu toate acestea, evaluarea riscului cardiovascular (RCV) este recomandată a fi făcută anual și în cazul persoanelor sănătoase. În ce constă această evaluare care ar trebui făcută de medicul de familie sau de un cardiolog:
– Colectarea datelor privind vârsta, fumatul, sedentarismul și bolile cardiovasculare în cazul rudelor de gradul întâi;
– Măsurarea greutății, înălțimii, circumferinței abdominale, indicelui de masă corporală și a tensiunii arteriale;
– Un set minimal de analize de sânge pentru: colesterol – total, LDL, HDL, non-HDL, trigliceride, glicemie, creatinină;
Analizele pentru evaluarea riscului cardiovascular se fac pe stomacul gol, recomandabil la o pauză de 10-12 ore de la ultima masă, deoarece alimentele pe care le consumăm influențează concentrația în sânge a substanțelor de mai sus.
Ce este SCORE?
Riscul cardiovascular total este cuantificat cu ajutorul diagramelor SCORE, care reprezintă riscul de deces cauzat de o boală cardiovasculară pentru următorii 10 ani.
Acesta este evaluat diferit, în funcție de procentele rezultate. De exemplu
l peste 10%: risc foarte înalt;
l 5-10%: risc înalt;
l 1-5%: risc moderat;
l Sub 1%: risc mic.
Recomandările medicilor variază în funcție de rezultatele obținute. Acestea se referă la principalele repere analizate: fumat, alimentație, activitate fizică, greutate corporală, hipertensiune arterială și diabet zaharat, profil lipidic.

Te-ar mai interesa: Ce poți lua ca să nu te mai constipi. Cele mai bun...

 

„Creșterile mari ale trigliceridelor reprezintă risc de pancreatită acută”

26-27nicolae hancu

Prof. Dr. Nicolae Hâncu – medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, membru de onoare al Academiei Române, lămurește într-un scurt interviu cine ar trebui să-și facă probleme din cauza nivelului ridical al trigliceridelor.
– Pe ce fond apare o astfel de problemă? Sunt anumite persoane predispuse din cauza riscului genetic sau problema apare pe fondul abuzurilor personale?
– Atunci când aceste abuzuri se asociază unei predispoziții genetice, apare creșterea valorilor trigliceridelor în sânge.
–  Este mai grav să ai un nivel ridicat al trigliceridelor decât un colesterol ridicat sau ambele sunt la fel de grave?
– Creșterea colesterolului este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Studii clinice foarte importante au demonstrat că prin scăderea colesterolului se obțin beneficii semnificative. Creșterea nivelului trigliceridelor este și ea importantă din punctul de vedere al riscului cardiovascular. Trebuie să dăm importanță oricărei creșteri peste valoarea normală de 150 mg/dl. Când cele două boli se asociază, riscul crește foarte mult. Facem o mențiune specială pentru cazurile în care se constată creșteri foarte mari ale trigliceridelor, adică valori peste 500-1000 mg/dl. Acestea reprezintă un risc major pentru apariția pancreatitei acute, o boală cu prognostic sever.
– Care sunt sfaturile generale pentru o persoană tânără, în formă, fără probleme de sănătate pentru moment, ca să nu ajungă să dezvolte astfel de probleme de sănătate?
– Sfaturile se referă la stilul de viață sănătos, adică alimentație sănătoasă, echilibrată caloric și nutrițional, fără abuzuri de alcool, cu o viață din care să nu lipsească cel puțin 30 de minute de activitate fizică pe zi, fără tutun și cu somnul odihnitor, adică 7-8 ore pe noapte. Este important să se păstreze greutatea normală a corpului. Cântarul din baie este dovadă de înțelepciune. Cea mai bună armă împotriva stresului este chiar acest stil de viață sănătos.
– Sunt copiii la risc să dezvolte o astfel de problemă de sănătate?
– Creșterea trigliceridelor la copii este rară, dar atunci când apare trebuie tratată cu toată seriozitatea.

Te-ar mai interesa: Dramă teribilă pentru o celebră artistă: Mi-au dat...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private