vineri, august 12, 2022
Posibila moștenire permanentă a coronavirusului? „Afecțiuni la plămâni, inimă și creier”.
Oamenii de știință atrag atenția asupra unui fapt îngrijorător. Aceștia susțin că există cazuri în care persoanele infectate cu COVID-19 vor avea diverse probleme timp de cel puțin șase luni. Este vorba de respirație anevoioasă, rezistență slabă la eforturi și, în unele cazuri, nevoia de oxigen chiar și după externarea din spital. Probleme respiratorii care devin cronice pentru 30% dintre pacienții care credeau că au ieșit din tunelul coronavirusului pentru totdeauna.

Aceste concluzii sunt dezvăluite de Societatea Italiană de Pneumologie, care a comparat datele colectate în Italia cu cele ale medicilor chinezi asupra pacienților afectați de coronavirusul care a răspândit virusul SARS în 2003.

Din comparație, rezultă că un adult deja afectat de pneumonia cauzată de virus poate avea nevoie de 6-12 luni pentru a-și recupera complet problemele respiratorii. Și, în aproape un caz din trei ar putea exista schimbări permanente ale funcției respiratorii, cu semne răspândite de fibroză pulmonară. Practic, plămânul devine rigid, cu simptome precum respirație anevoioasă și oboseală, destinate să devină permanente. Și tinerii vor avea probleme în viitor.

Te-ar mai interesa: S-a aflat adevărul despre pastilele cu iod! Din ca...

Profesorul Angelo Corsico, director de pneumologie la Fundația Policlinicii San Matteo din Pavia, dezvăluie că, în cazul multor tinri care au avut COVID-19 s-au întâlnit probleme respiratorii și fibroză pulmonară.

„Problemele respiratorii și fibroza pulmonară au apărut și în rândul tinerilor, cu procente cuprinse între 30% și 75% din cazuri. La mulți supraviețuitori, chiar și tineri, părțile țesutului organului au fost înlocuite cu țesut cicatricial care nu mai este funcțional”, subliniază profesorul, referindu-se mai ales la tinerii care cred că COVID-19 este floare la ureche.

Posibila moștenire permanentă a coronavirusului? „Afecțiuni la plămâni, inimă și creier”

Daunele permanente nu se rezumă numai la plămâni. Potrivit topremediinaturiste.ro, inflamațiile violente generate de virus ajung să compromită și alte organe, cum ar fi rinichii, inima și creierul, precum și sistemul de circulație sanguină.
„Riscurile de complicații sunt multe. Aici la noi am avut persoane externate și, apoi, care s-au întors la spital cu embolii, flebite și vasculite”, explică Maurizio Viecca, medic primar de cardiologie la Spitalul Sacco din Milano.
Gianpiero D’Offizi, specialist în boli infecțioase la Spitalul Spallanzani din Roma, a declarat, la rândul său, că inflamația poate avea efecte grave și asupra altor organe.
Inflamația poate avea efecte grave și asupra altor organe, cum ar fi inima, probabil datorită stresului cardiac datorat insuficienței respiratorii, dar și datorită lipsei de oxigen în sânge, infecției miocardice generate de virusul însuși, precum și din cauza daunelor directe cauzate de răspunsul inflamator sistemic. Sau, din cauza tuturor acestor trei factori ”, explică la rândul său Gianpiero D’Offizi, specialist în boli infecțioase la Spitalul Spallanzani din Roma, pentru lastampa.it.

Totodată, COVID-19 „poate afecta și sistemul nervos central și prin mecanisme imunitare ale aceluiași pacient poate face ca infecția să persiste”. Pe scurt, cel puțin o parte dintre persoanele care au suferit de COVID-19 vor trebui să lupte mult timp cu rănile virusului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private