marți, decembrie 7, 2021

Este mic, drăguț și extrem de zglobiu. Un argint viu. Oricât de mult te-ai strădui să-l păzești de lovituri, uneori nu-ți iese. Nu este însă vina ta, pur și simplu cei mici au o curiozitate extrem de mare și sunt mai iuți decât noi, adulții.

Cu toate acestea trebuie să fii extrem de vigilentă și să eviți posibilele accidentări. Există pericole serioase pentru un copil chiar și acolo unde tu crezi că este în siguranță, adică acasă.

Te-ar mai interesa: Sunt raportate tot mai multe cazuri de infectare c...

Iată care sunt cele mai posibile accidente casnice:

Până la 6-8 luni:

Nou-născutul și sugarul sunt total dependenți de persoanele din jurul lor, de cei care îi îngrijesc. Trebuie să ai grijă să nu îi lași singuri, în poziții nesigure, de exemplu pe masa de înfășat sau în cadă– fiindcă există riscul să cadă sau mai rău, să se înece. Jucăriile, pledurile, șnurul suzetei pot să fie destul de periculoase pentru bebeluș. Practic acesta se poate asfixia sau sufoca cu ele. Sub nicio formă nu trebuie lăsat nesupravegheat când are în jurul său jucării mici, fiindcă ele pot fi aspirate pe nas sau înghițite. De preferat este să-i cumperi plușuri de dimensiuni mai mari dacă vrei să aibă jucării în pătuț.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să faci în caz de infarct înainte să vi...

După 8 luni:

Apar și alte riscuri, deoarece copilul capătă o mai mare mobilitate, el se rostogolește, se târăște, se agață de diferite obiecte care îl pot lovi. Ai grijă să nu fie lăsat singur în bucătărie, unde aragazul poate fi aprins sau tacâmurile lângă el. Atunci când calci rufe nu trebuie sub nicio formă să părăsești încăperea chiar dacă ai impresia că micuțul se joacă liniștit în colțul opus al camerei. De asemenea, nu lăsa la vedere medicamente, acestea trebuiesc ținute în dulapuri care se închid cu cheia astfel încât copilul să nu aibă acces la ele. Ai mare grijă la baie. Aici copilul poate desface de exemplu o sticlă de clor sau unde de balsam de rufe. Despre geamuri este arhicunoscut faptul că trebuiesc  asigurate astfel încă copilul să nu fie supus riscului căderii de la înălțime.

Te-ar mai interesa: Obligativitatea testării elevilor nu are o bază le...

După 2 ani:

A crescut acum! Deja aleargă, deschide uși, ferestre, trage de obiectele aflate la înălțime, este extrem de imprevizibil și greu de stăpânit. Atenția ta trebuie să fie mult mai mare și constantă. Acum apare riscul focului, al aragazului aprins. Este perioada în care cel mic vrea să te imite. De exemplu, dacă tu aprinzi aragazul, cu siguranță va vrea și el. Nesupravegheat corespunzător, va reuși! Prizele sunt de foarte mult timp o atracție pentru el, dar atenție! Până la 2 ani nu va reuși să deschidă capacul protector al prizei. Acum însă cu siguranță va putea. De aceea este absolut esențial să vorbești mult cu el, să te faci înțeleasă, să-i explici ce este bine și ce nu. Copilul învață mult din puterea exemplului.

Te-ar mai interesa: Se poate pune problema vaccinării obligatorii a co...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri