Sari la conținut

Postul Paștelui 2024. Când începe cel mai lung și mai aspru post pentru credincioși. Tradiții și obiceiuri

Tradiții Paște 2024
Sursă foto: Playtech
Ce nu ai voie să faci în Duminica Paștelui

Postul Paștelui 2024. Postul Paștelui este considerat cel mai lung și mai aspru post pentru credincioșii ortodocși și va începe în luna martie. În cele 48 de zile de post nu se consumă produse din carne, ouă sau lactate. Potrivit rânduielilor bisericești, în această perioadă atenția credincioșilor se îndreaptă spre rugăciune și curățenie spirituală.

Un singur post are două Lăsatul Secului, cel al Sfintelor Paști, cunoscut drept Postul cel Mare. Prima astfel de sărbătoare este pentru carne și se ține în Duminica Înfricoșatei Judecăți, care pică pe data de 10 martie 2024, iar celălalt Lăsat al Secului este pentru ouă, pește și lactate și se ține pe data de 17 martie 2024, în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam. Postul Paștelui este numit și Postul Mare.

”Postul este și un mijloc de desăvârșire morală, dar și o cale de ajutorare a aproapelui din prisosul adunat, prin renunțarea benevolă la consumarea îndreptățită a bunurilor”, potrivit crestinortodox.ro

Postul Paștelui 2024

Potrivit calendar ortodox 2024, Lăsatul Secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui, este pe 10 martie 2024. În săptămâna următoare, creștinii pot consuma produse lactate, motiv pentru care se mai numește și Săptămâna Albă.

Postul Paștelui 2024 va fi în perioada 18 martie – 4 mai.

Floriile sunt în 28 aprilie. Săptămâna Patimilor este în perioada 29 aprilie – 4 mai.

  • Prima zi de Paște: 5 mai (Învierea Domnului)
  • A doua zi de Paște: 6 mai (Darul Învierii)
  • A treia zi de Paște: 7 mai (Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim)

Postul Paștelui 2024. Semnificații

Etimologic, postul este definit ca o perioada de timp care precede o sărbătoare.

Se referă la înfrânarea sau abținerea totală de la mâncare și băutură pentru o perioadă de timp, practică întâlnită în multe religii ale lumii

Postul este înfrânarea de la toate mâncărurile sau, la caz de boală, numai de unele, și de la băuturi și toate cele lumești și toate poftele rele: ”pentru a ucide poftele trupului și a primi harul lui Dumnezeu”.

Postul Paștelui 2024. Zile cu dezlegare la ulei și vin sau pește

  • 23 martie – sâmbătă – Sfântul Mucenic Nicon (dezlegare la ulei și vin)
  • 24 martie – Duminică – Sfântul Cuvios Zaharia. Duminica Ortodoxiei – prima Duminica din Postul Mare (dezlegare la ulei și vin)
  • 25 martie – Luni † Buna Vestire (dezlegare la pește)
  • 30 martie – Sâmbătă Sfântul Cuvios Ioan Scararul (dezlegare la ulei si vin)
  • 31 martie – Duminică – Sfântul Mucenic Ipatie, episcopul Gangrei; Denia Acatistului Bunei Vestiri. Duminica Sfantului Grigorie Palama (dezlegare la ulei și vin)
  • 6 aprilie – sâmbătă – † Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului (dezlegare la ulei și vin)
  • 7 aprilie – Duminică – Sfântul Mucenic Caliopie. Duminica Sfintei Cruci (dezlegare la ulei și vin)
  • 11 aprilie – joi – † Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfantul Mucenic Antipa; Sfântul Farmutie (dezlegare la ulei și vin)
  • 12 aprilie – vineri – † Sfântul Mucenic Sava de la Buzău (dezlegare la ulei și vin)
  • 13 aprilie – sâmbătă – Sfântul Mucenic Artemon (dezlegare la ulei și vin)
  • 14 aprilie – Duminică – Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin (dezlegare la ulei și vin)
  • 18 aprilie – joi – Sfântul Cuvios loan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul (dezlegare la ulei și vin)
  • 20 aprilie – sâmbătă – † Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului (dezlegare la ulei și vin)
  • 21 aprilie – duminică – † Sfântul Mucenic Ianuarie. Predica la Duminica Sfintei Maria Egipteanca (dezlegare la ulei și vin)
  • 23 aprilie – marți † Sfântul Mucenic Gheorghe (dezlegare la ulei și vin)
  • 24 aprilie – miercuri † Sfinții Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș (dezlegare la ulei și vin)
  • 25 aprilie – joi – † Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului; Sfântul Evanghelist Marcu (dezlegare la ulei și vin)
  • 27 aprilie – sâmbătă – Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului. Sâmbăta lui Lazăr. Pomenirea morților (dezlegare la ulei și vin)
  • 28 aprilie – Duminică – Intrarea Domnului în Ierusalim – Duminica Floriilor (dezlegare la pește)
    4 mai – sâmbătă – Coborârea la iad a Mântuitorului; Sfânta Muceniță Pelaghia (dezlegare la ulei și vin)

Postul Paștelui 2024: Tradiții și obiceiuri. Sâmbăta lui Lazăr

Sâmbăta din ajunul Floriilor este cunoscută şi ca Moşii de Florii. Se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.

În această sâmbătă (27 aprilie, în 2024), Biserica Ortodoxă cinsteşte una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană, învierea lui Lazăr.

Evenimentul religios s-a petrecut în localitatea Betania, unde Lazăr, prietenul lui Iisus, murise de patru zile. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Sfânta Evanghelie după Ioan.

În Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele pregătesc plăcinte şi să le dea de pomană vecinilor, rudelor şi tuturor musafirilor.

Fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite.

Fetele mai tinere, îmbrăcate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, mergeau cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinsteau cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare.

Postul Paștelui 2024: Floriile. Superstiții

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În 2024, Floriile sunt sărbătorite în 28 aprilie.

Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este aceea a ramurilor de salcie, pe care credincioșii le duc dimineața la biserică, unde vor fi sfințite de către preot.

După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra într-un loc curat, de regulă lângă o icoană.

Această salcie se consideră că are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește.

În unele zone ale țării se obișnuiește ca ramurile de salcie să fie puse și la mormintele rudelor, în acest mod aceștia vor ști că se apropie Paștele.

Totodată, în ziua de Florii, Biserica acordă dezlegare la pește, fiind a doua oară după Buna Vestire, în postul Paștelui, în care se poate consuma acest aliment.

Se spune astfel că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele, atunci vara va fi frumoasă.

O altă superstiție ne avertizează să nu plantăm pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece aceștia vor face numai flori, nu și fructe.

Se spune, de altfel, că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel