Sari la conținut

Pot fi albite fațetele dentare? Care sunt opțiunile?

  • de

Autor: Dr. George Ghidrai, medic specialist medicină dentară

Te gândești la un zâmbet perfect cu ajutorul fațetelor dentare? Te întrebi dacă acestea se pot îngălbeni sau colora în timp și ce ai putea face în acest caz?
Acest articol explorează modalitățile de albire ale fațetelor dentare. Află care sunt cauzele care pot duce la îngălbenirea sau “pătarea” acestora și care sunt opțiunile tale în asemenea situații. Descoperă cele mai bune metode de îngrijire a fațetelor și ce ar trebui sa faci pentru a le păstra aspectul pentru cât mai mult timp.

Te gândești la un zâmbet perfect cu ajutorul fațetelor dentare? Te întrebi dacă acestea se pot îngălbeni sau colora în timp și ce ai putea face în acest caz?

Acest articol explorează modalitățile de albire ale fațetelor dentare. Află care sunt cauzele care pot duce la îngălbenirea sau “pătarea” acestora și care sunt opțiunile tale în asemenea situații. Descoperă cele mai bune metode de îngrijire a fațetelor și ce ar trebui sa faci pentru a le păstra aspectul pentru cât mai mult timp.

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele sunt straturi subțiri de material care acoperă doar fața exterioară, vizibilă a dintelui. Ele se folosesc fie pentru a îmbunătăți aspectul estetic al unui dinte, fie pentru a proteja suprafața exterioară a acestuia.

Fațetele reprezintă soluții de lungă durată utilizate în special pentru a corecta imperfecțiuni de ordin estetic ale dinților sau “probleme” minore cum ar fi:

  • Dinți “pătați” sau îngălbeniți
  • Dinți înghesuiți, rotați sau încălecați
  • Închiderea spațiilor inestetice dintre dinți

Înainte de confecționarea fațetelor, medicul tău va alege o culoare cât mai apropiată de cea a dinților existenți.

Exista 2 tipuri principale de fațete:

Fațetele din ceramică

Fațetele din ceramică (sau porțelan) sunt cea mai bună alegere din motive întemeiate. În comparație cu fațetele din compozit, acestea prezintă o transluciditate foarte apropiată de cea a smalțului dentar, ceea ce le oferă un aspect foarte apropiat de dinții naturali.

Fațetele din porțelan moderne sunt mult mai rezistente și au o durată de viată de până la 20 de ani.

Fațetele din compozit

Fațetele din compozit au o estetică bună, chiar dacă au un aspect ușor opac pe care mulți pacienți nu îl agreează. Din punct de vedere funcțional nu diferă de fațetele ceramice, dar au o durată de viață mai scurtă, de până la 5 ani. Au avantajul de a fi mai ieftine.

Care sunt cauzele îngălbenirii sau pătării fațetelor?

Chiar dacă fațetele din compozit își pot schimba culoarea după un anumit timp, fațetele ceramice sunt foarte rezistente și își schimbă culoarea extrem de greu, cu mult mai greu ca dinții naturali.

Iată care sunt factorii care ar putea cauza îngălbenirea sau apariția de pete la nivelul fațetelor din porțelan sau compozit:

  • Culoarea dintelui natural situat sub fațetă. Construcția translucidă și parțial transparentă a fațetelor ceramice permite luminii să pătrundă prin ele. Din acest motiv, uneori, îngălbenirea fațetelor ceramice se poate datora culorii dintelui “ascuns” sub ele.Unul din motivele pentru care dintele de sub fațetă își poate schimba culoarea este vârsta. Un alt motiv ar putea fi un traumatism dentar, dentina devenind mult mai galbenă în urma unui accident traumatic, ceea ce se va reflecta și asupra culorii fațetei ceramice.
  • Adezivul dentar cu care este fixată fațeta se decolorează în timp. Fațetele din porțelan au un finisaj lucios extrem de durabil și rezistent.Totuși, adezivii specifici cu ajutorul cărora sunt fixate fațetele pe dinți sunt mai permeabili, ceea ce îi face mai susceptibili la schimbările de culoare. În consecință, fațetele semi-transparente vor putea reflecta această schimbare, creând impresia că ar fi “pătate”.Cu toate acestea, adezivii de fixare moderni au calități din ce în ce mai bune, iar asemenea accidente apar tot mai rar.
  • Pigmenții alimentari. Anumite alimente sau băuturi pot cauza apariția petelor atât pe dinții naturali cât și pe fațetele dentare. Dintre acestea, amintim cafeaua sau vinul roșu. Fațetele ceramice sunt cu mult mai rezistente la “pătare” comparativ cu cele compozite.
  • Fumatul și produsele ce conțin tutun. Consumul de tutun este legat atât de decolorarea dinților naturali cât și a fațetelor și a altor lucrări dentare.
  • Micro-abraziunile. Micile “zgârieturi” care pot apărea pe suprafața fațetelor din diverse motive vor permite bacteriilor și particulelor alimentare să se fixeze în aceste zone. Petele vor deveni mai vizibile pe măsură ce aceste “micro-particule” se acumulează.
  • Fațete vechi. Fațetele, ca și orice alte lucrări dentare, se deteriorează în timp. Nu este deloc neobișnuit să fie necesară înlocuirea lor după o anumită perioadă.După cum am amintit, fațetele ceramice sunt mult mai rezistente decât cele din compozit.Mai mult, fațetele de acum 10-15 ani sunt confecționate din materiale mai puțin rezistente decât cele care se folosesc astăzi. De aceea, este posibil ca aceste lucrări să necesite înlocuirea mai repede decât cele moderne.
  • Înaintarea în vârsta. Odată cu îmbătrânirea, gingiile se retrag treptat, expunând zonele în care fațetele întâlnesc dintele natural. Acest proces poate favoriza apariția unei colorații maronii în partea superioară a dintelui, deoarece adezivul cu care este fixată fațeta va deveni vizibil în aceste regiuni.Pigmenții alimentari pot colora zonele expuse de retracția gingiilor și, din păcate, retragerea gingiilor nu poate fi inversată.

Cum putem sa albim fațetele dentare?

Există o serie de măsuri care te pot ajuta sa le “deschizi” culoarea. 

Aceste măsuri sunt valabile pentru ambele tipuri de fațete dar, deoarece fațetele din compozit sunt inferioare calitativ și au o durată de viată mult mai scurtă, este recomandat ca la orice modificare estetică a acestora să optezi pentru înlocuirea lor.

1. Soluții la domiciliu

Îngrijirea corespunzătoare a fațetelor este cea mai bună modalitate de a preveni decolorarea, deoarece este mult mai ușoara prevenirea “pătării” acestora decât curățarea sau înlocuirea.

  • Reducerea consumului de alimente ce conțin pigmenți alimentari puternici

 Reducerea consumului de băuturi precum vinul roșu sau cafeaua este un prim pas excelent. Mici pete ar putea apărea pe suprafața fațetelor după expunerea prelungita la astfel de alimente.

 Este indicat ca după consumul unor asemenea băuturi, să iți perii dinții sau, cel puțin, să te clătești bine cu apă pentru a preveni pătarea.

  • Renunță la fumatDupă cum probabil știi, pe lângă faptul că nicotina poate “colora” atât dinții naturali cât și fațetele, fumatul poate favoriza apariția unor probleme grave de sănătate. Din păcate, reducerea numărului de țigări nu este de mare ajutor. Singura măsură eficace este sa renunți definitiv la fumat. În acest fel vei reduce serios riscurile asupra sănătății tale, indiferent de cât timp fumezi.
  • Folosește o periuță de dinți cu peri moiAsigură-te ca utilizezi o periuță de dinți cu peri moi. Periuțele cu peri duri pot deteriora suprafața fațetelor. Mai mult, o periuță cu peri duri poate favoriza retragerea gingiilor, expunând baza fațetelor la acumulări de placă dentară și, mai târziu, la decolorare permanentă.
  • Alege cu grijă pasta de dinți și evită pastele ce conțin bicarbonat pentru albirea dințilorUtilizează o pastă de dinți non-abrazivă pentru o curățare cât mai “blândă” a fațetelor. Pastele abrazive pot dăuna fațetelor ceramice. Nu folosi paste de dinți care au în componentă bicarbonat de sodiu. Chiar dacă bicarbonatul are un efect de albire asupra dinților naturali, el poate în același timp uza finisajul fațetelor, producând micro-abraziuni pe suprafața acestora. Utilizarea pastei de dinți cu bicarbonat de sodiu poate agrava adesea decolorarea fațetelor.
  • Nu recurge la produse pentru albirea dinților, cum ar fi gelurile sau benzile de albireTrusele de albire la domiciliu nu au efect asupra fațetelor. Fațetele din porțelan sunt impermeabile și, ca urmare, mai puțin susceptibile la decolorare decât dinții naturali. Dar tocmai acest aspect le face impenetrabile și pentru gelurile de albire care nu vor putea acționa asupra acestora.În plus, unele ingrediente al acestor compuși pot modifica finisajele acestor lucrări, producând daune ireversibile.
  • Încearcă un sistem de albire doar pentru părțile posterioare ale dinteluiUneori, îngălbenirea fațetelor poate fi explicată de culoarea dintelui natural care se “ascunde” sub aceasta. În asemenea împrejurări, o soluție pentru îmbunătățirea situației ar putea fi folosirea unui sistem de albire exclusiv pentru partea din spate a dintelui, fără a acționa asupra fațetei.Dacă se reușește albirea dintelui natural, culoarea se va reflecta prin fațeta semi-transparentă și este posibil ca aspectul estetic să se amelioreze.Este foarte important sa discuți aceste opțiuni cu medicul tău înainte de a le încerca, deoarece ultimul lucru pe care ți-l dorești este deteriorarea accidentală a fațetelor.

2. La cabinetul sau clinica stomatologică

În majoritatea cazurilor în care ești nemulțumit de aspectul estetic al fațetelor tale, cea mai bună idee este să îl vizitezi pe medicul tău stomatolog. Medicul dentist va putea realiza o curățare mult mai eficientă a fațetelor. De asemenea, el va putea determina dacă acestea sunt în stare bună sau există anumite probleme care ar trebui adresate.

  • Albirea profesională Similar truselor de albire la domiciliu, tratamentele de albire profesională nu sunt indicate pentru fațetele dentare. Fațetele sunt confecționate din ceramică sau compozit, materiale ce nu răspund la acțiunea agenților de albire într-un mod similar cu dinții naturali.
  • Dacă ai fațete și încerci un tratament de albire, efectele vor fi inegale. Agentul de albire va funcționa pe smalțul natural, dar nu și pe fațete.Iată de ce este important ca orice procedură de albire a dinților sa fie realizată înainte de proiectarea fațetelo
  • Curățarea profesională O curățare profesională poate ajuta la îndepărtarea petelor și la refinisarea suprafețelor din porțelan ale fațetelor. Periajul profesional este realizat de medicul dentist cu ajutorul instrumentarului rotativ.
  • Refacerea suprafeței fațetelor Această procedură presupune îndepărtarea unei mici cantități de material de la suprafața fațetei urmată de lustruirea și “glazurarea” acesteia pentru a-i îmbunătăți aspectul estetic. Acest procedeu este folosit destul de rar iar rezultatele nu sunt întotdeauna satisfăcătoare deoarece tehnica permite doar o albire limitată a fațetelor.
  • Înlocuirea fațetelor De multe ori, modificările estetice sunt prea severe pentru a putea fi rezolvate cu o curățare profesională. Fațetele vechi care și-au modificat culoarea nu mai pot fi “readuse la viață” cu un simplu periaj sau cu soluții de albire.Până la urmă, nu toate fațetele sunt construite pentru a rezista peste 20 de ani, iar acest aspect este valabil mai ales în cazul fațetelor care au fost construite cu mult timp în urmă, când materialele nu erau atât de performante ca și astăzi.

 În asemenea situații, singura soluție este înlocuirea acestora. Medicul tău va putea sa iți spună dacă este momentul să iți înlocuiești fațetele.

Reține ca cel mai bun mod de a le prelungi durata de viață este îngrijirea corespunzătoare.

Concluzii

Fațetele din porțelan, în special cele moderne, sunt mai rezistente la modificările de culoare ca și dinții naturali. Fațetele din compozit se pot îngălbeni sau “păta” mai ușor iar durata de viață este mai scurtă.

Măsurile profilactice care previn “pătarea” sau îngălbenirea sunt cele mai eficiente în menținerea culorii originale ale acestora. Cu toate acestea, este perfect normal să apară mici modificări estetice odată cu trecerea timpului.

Dacă observi orice schimbare de culoare a fațetelor, este recomandat să discuți cu medicul tău stomatolog înainte de a încerca singur să remediezi problema.

Biografia Autorului

 

Autorul este un medic stomatolog cu peste 20 de ani de experiență. În calitate de medic stomatolog, acesta s-a implicat activ în tratarea pacienților la trei clinici stomatologice diferite în ultimii 20 de ani.

Domeniile principale de specializare ale doctorului includ estetica dentara, restaurarea dinților și protetica dentară. Pe lângă faptul că este implicat în îngrijirea directă a pacienților, el și-a dedicat o mare parte din timp și educației pacientului. În 2013, a creat un portal care oferă pacienților informații detaliate despre diverse proceduri stomatologice și afecțiuni orale.

admin

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel