sâmbătă, iulie 4, 2020

O cercetare recentă arată că o relaţie de cuplu nefericită creşte riscul de boli cardiovasculare şi duce la îngroşarea arterelor.

Astfel, pentru aceste persoane stresate de partener riscul de a face un atac de cord sau un atac cerebral este cu 8,5% mai mare.

Studiul a fost coordonat de Thomas Kamarck, de la Universitatea din Pittsburgh, care avertizează că sănătatea este foarte mult influenţată de relaţiile sociale şi personale.

Citește și:

La studiu au participat 281 de adulţi sănătoşi, de vârstă mijlocie, care erau căsătoriţi sau trăiau cu partenerul.

Relaţia de cuplu a acestor subiecţi a fost monitorizată din oră în oră timp de 4 zile, fiecare partener notând interacţiunile negative sau pozitive din relaţie.

În această perioadă a fost măsurată şi grosimea arterei carotide, la fiecare dintre voluntari.

Cercetătorii au aflat că persoanele care aveau mai multe probleme în relaţia de cuplu aveau arterele mai groase.

Citește și:

Nataria Joseph, cercetător în cadrul studiului, spune că această legătură nu poate fi pusă pe seama altor factori de comportament sau biologici.

Legătura a fost observată indiferent de sexul, vârsta, rasa sau nivelul de educaţie al subiecţilor.

Totuşi, este vorba de un studiu cross-secţional, adică toate datele au fost adunate la un moment dat, nu în decursul timpului. Prin urmare, legătura de cauzalitate nu poate fi stabilită clar, deşi pare evidentă.

Citește și:

Cercetătorii spun că medicii ar trebui să se intereseze şi de relaţiile de cuplu ale pacienţilor, care pot fi factor de risc.

 

Parteneri