Sari la conținut

Ce boli ascunde nivelul prea mic sau prea mare de potasiu

Potasiul care este prezent în toate fluidele corpului, dar cea mai mare cantitate de potasiu se regăsește în celule. Atunci când există prea mult sau prea puțin potasiu în organismul uman, apar probleme serioase de sănătate.

Acest mineral esențial organismului uman are rolul de a controla contracția musculară, reglează bătăile inimii, accelerează diureza, menține tensiunea arterială sub control. Mai mult, potasiu ajută și la prevenirea osteoporozei și a pietrelor de rinichi. Nu în ultimul rând, ajută la tratamentul alergiilor.

Studiile de specialitate susțin că menținerea unei diete care conține potasiu contribuie la micșorarea riscului de accident vascular cerebral cu 20%.

Medicii susțin că nivelul de potasiu din corp este foarte important pentru menținerea unei stări optime de sănătate. Un nivel prea mic sau prea mare este echivalent cu dezvoltarea unor probleme în corp. Mai exact, mușchii pot suferi, articulațiile, apar dificultăți de respirație sau de ritm cardiac.

Cum afli ce nivel de potasiu ai în organism?  

Testul de urină verifică nivelul de potasiu din corpul uman. Medicul de familie este posibil să-ți solicite această analiză atunci când există suspiciuni cu privire la anumite afecțiuni ale rinichilor sau probleme legate de glandele suprarenale. De asemenea, dacă un bolnav are stări de vomă, de vărsături, scaune moi și există semne de deshidratare i se poate solicita un test de urină.

Ce înseamnă hiperkaliemia:

Hiperkaliemie înseamnă că în corp există prea mult potasiu. Prin urmare, persoana în cauză poate să aibă stări de vomă, diaree, oboseală, slăbiciune musculară. În lipsa diagnosticării și implicit a inițierii tratamentului, hiperkaliemia are consecințe nefaste, uneori nefiind compatibilă cu viața. De cele mai multe ori, un nivel ridicat de potasiu poate să fie în întâlnit la pacienții cu afecțiuni renale, diabet zaharat, tulburări de alimentație, infecții.

Ce înseamnă hipokaliemia:

Hipokaliemia înseamnă existența unei cantități prea mici de potasiu în organism. O persoană care are prea o cantitatea mică de potasiu este posibil să aibă amețeli. Dar are și o starea generală de slăbiciune, dureri musculare. Pacienții care au fibroză chistică au un nivel mic de potasiu în corp.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel