Sari la conținut

Poți face infarct sau AVC din cauza acestui medicament pentru răceală. Medicii recomandă evitarea lui

Sursă foto: Getty Images

Ric de infarct și AVC din cauza unui medicament pentru răceală. Agenția de reglementare a medicamentelor din Franța îndeamnă oamenii să evite utilizarea medicamentelor de răceală care conțin pseudoefedrină, din cauza riscului de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) sau un atac de cord asociat acestor produse.

Printre acestea se găsesc atât pastile, cânt și spray-uri nazale.

„Mesajul este clar. Nu le folosiți. Nu riscăm să ave, un accident vascular cerebral pentru un nas înfundat”, a declarat Christelle Ratignier-Carbonneil, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentului și a Produselor de Sănătate (ANSM) din Franța, pentru postul public FranceInfo.

Medicamente de răceală care pot provoca infarct

Dintre medicamentele menționate, se numără Actifed Rhume, Doliruhm Paracetamol și Pseudoefedrine, precum și Humex Rhume, printre altele.

Acestea pot fi găsite sub formă de comprimate orale disponibile fără prescripție medicală sau sub forma unui spray nazal care necesită prescripție medicală, a informat ANSM.

În Regatul Unit, ingredientul activ este comercializat sub diverse mărci, cum ar fi Sudafed, Galpseud, Boots Decongestat și Care Decongestant.

Mecanismul de acțiune al pseudoefedrinei constă în restrângerea vaselor de sânge din cavitatea nazală. Însă, există riscul ca acest efect să se extindă și la alte zone ale organismului.

Substanța are potențialul de a determina creșterea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace.

Cu ce să înlocuiști spray-urile de desfundat nasul

În loc să recurgă la un decongestionant nazal, ANSM sugerează o alternativă care constă în folosirea unui spray cu apă sărată pentru a umezi nasul, dormitul cu capul ridicat, consumul adecvat de lichide și aerisirea încăperilor.

Obiectivul este de a opri vânzarea medicamentelor care conțin pseudoefedrină în farmacii.

Agenția franceză pentru medicamente a spus că există o revizuire în curs de desfășurare a acestor medicamente la nivel european, potrivit euronews.com.

De obicei, o pastilă disponibilă fără rețetă conține 30 de miligrame de pseudoefedrină. Ceea ce înseamnă că doza zilnică poate fi atinsă cu doar patru comprimate.

Acest aspect poate deveni problematic, mai ales pentru persoanele care suferă de afecțiuni cronice, precum cele cardiace.

„Pseudoefedrina este un excitant al sistemului nervos central. La început dă o senzație de euforie. E un efect amfetamic. M-am simțit foarte bine, am avut de o dată energie, inclusiv în combuinația cu ibuprofenul pot avea efecte pe sistemul cardiovascular.

Ibuprofenul are efect direct pe sânge, risc de hemroagii, iar pseudoefedrina la nivelul cardiac. Ceea ce poate duce la puls accelerat. Simptome pe care le resimte imediat un pacient, dar se poate ajunge până la atac vascular”, a declarat Beatrice Speteanu, farmacist, pentru știrileprotv.ro.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel