Sari la conținut

Poţi să slăbeşti rapid după Sărbători respectând câteva reguli simple

metabolism
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
10 factori care influențează metabolismul

Abuzul de sarmale, cozonac şi alcool ,,se repară” cu răbdare, relaxare şi cu multe lichide fără zahăr.

Oboseală, balonare, disconfort, un kilogram-două în plus, acestea sunt efectele ospăţului tradiţional de Crăciun stropit cu alcool. Organismul supus la caznele digestiei la foc continuu are nevoie de detoxifiere ,,de urgenţă”.

– Bea apă

Setea este adesea confundată cu senzaţia de foame, motiv pentru care este recomandat ca atunci când simţi nevoia de a ronţăi ceva să bei apă mai întâi. Apa ajută şi la senzaţia de saţietate. Unii experţi sugerează câteva înghiţituri de apă sau chiar de cei rece înainte şi în timpul mesei.

– Stabileşte obiective realiste

Pierderea a 500 de grame sau a unui kilogram pe săptămână este ceva realizabil. Cele mai bune programe de slăbit recomandă oprirea la primele 4,5 kilograme date jos şi menţinerea siluetei pentru şase luni înainte de trecerea la un alt nivel.

– Strecoară şi momente de răsfăţ

Dacă îţi permiţi să mănânci ce doreşti pentru două mese din 21, nu vei provoca o daună prea mare dietei şi te vei simţi mai puţin privat de plăceri.

– Mănâncă puţin şi des

Persoanele care şi-au menţinut departe kilogramele în plus pentru ani buni mănâncă, de obicei, de cinci ori pe zi. Mesele uşoare şi frecvente îţi temperează apetitul, cresc nivelul de energie şi buna dispoziţie şi chiar îmbunătăţesc metabolismul, procesul de digestie arzând calorii.

– Stabileşte obiective pentru fiecare săptămână

Nu încerca să îţi revizuieşti dieta deodată. Dacă faci prea multe schimbări odată, există şanse mari să renunţi pentru că nu poţi respecta ce ţi-ai propus. Este mai bine să schimbi un singur aspect pe săptămână, cum ar fi să mănânci cel puţin o bucată dintr-un fruct pe zi.

– Începe cu 10 la sută

Cei care încep dieta hotărâţi să atingă doar 10 la sută din obiectivul pe termen lung al dietei ar putea avea cele mai mari şanse de succes. Pierderea primelor kilograme aduce şi cele mai mari beneficii pentru sănătate, grăsimea din jurul abdomenului, prima care dispare, fiind cea mai periculoasă.

– Condimentează-ţi mâncarea

Ardeiul, scorţişoara sau piperul cresc temperatura corpului şi astfel este stimulat procesul de ardere al caloriilor. În plus, piperul întăreşte vasele de sânge şi scade nivelul colesterolului. Potrivit unei cercetări publicate în jurnalul Diabet Care, consumul unei linguri de scorţişoară pe zi, scade considerabil nivelul colesterolului. Un alt studiu efectuat de cercetătorii de la Centrul pentru Nutriţie Umană din cadrul Universităţii din California a demonstrat că ardeiul iute este un aliat de nădejde în curele de slăbire, deoarece principala substanţă care dă gustul picant ardeiului iute, capsaicina, ajută la arderea grăsimilor din corpreduce pofta de mâncare şiaccelerează metabolismul.

– Mănâncă doar două treimi din porţie

Când iei masa în oraş, poţi să eviţi tentaţia de a lăsa farfuria goală dacă dai la o parte o treime din porţia servită. Această tehnică simplă poate însemna că renunţi la 500 de calorii pe zi.

– Evită excesele de alcool

Alcoolul este o sursă de calorii. O bere de 0,330 litri conţine 150 de calorii, în timp ce un pahar de vin de 100 de mililitri are 85 de calorii. Cele mai periculoase din acest punct de vedere sunt cocktailurile-cremă, echivalente fiecare cu un desert. Sfatul cel mai simplu: dacă vrei să slăbeşti, bea doar apă.

– Pune bileţele pe frigider

Ca să îţi păstrezi determinarea în lupta cu kilogramele, lipeşte pe frigider şi în cămară bileţele cu mesaje pentru tine. O sugestie ar fi un semn STOP sau întrebări ca “Vrei această mâncare suficient de mult încât să o porţi pe tine?” sau “Caloriile chiar merită consecinţele?”

– Stai departe de sucuri

Acestea sunt o sursă majoră de calorii şi sunt foarte consumate, deşi fluidele nu satisfac apetitul la fel de bine ca alimentele solide. Dacă ai poftă de ceva dulce, ar fi mai bine să ronţăi ceva fără prea multe grăsimi decât să bei un suc. Iar dacă îţi este foarte sete, cel mai bine este să bei apă sau ceai rece neîndulcit.

– Mănâncă încet şi savurează fiecare înghiţitură

Dacă mănânci pe fugă sau în faţa televizorului, vei avea tendinţa de a mânca mai mult decât trebuie. Ai putea, în schimb, să aranjezi masa de fiecare dată şi să savurezi porţia dintr-o farfurie de porţelan. Îţi vei concentra mai bine atenţia şi sunt mai multe şanse să nu faci excese.

– Consumă mai multe proteine

Studiile sugerează că proteinele prelungesc senzaţia de saţietate mai eficient decât carbohidraţii sau grăsimile. Proteinele au nevoie şi de mai multe calorii pentru a fi digerate, aşadar este recomandat doar o cantitate mică în plus. Sunt recomandate sursele de proteine cu puţine grăsimi, precum iaurtul sau brânza cu nivel scăzut degrăsime, băuturile şi gustările din soia, sau piept de curcan feliat subţire.

– Ai grijă la mărinmea porţiilor de mâncare

Dimensiunea porţiilor poate fi aproximatiă greşit cu uşurinţă. Foloseşte cu încredere lingurile şi vasele de măsurat, în special pentru dressingurile de salată, lactate şi maioneză.

– Înlocuieşte dulciurile cu fructe

Orientează-te spre alternative nutritive şi cu puţine calorii pentru produsele dulci şi cu nivel mare de grăsimi. Încearcă struguri îngheţaţi în locul bomboanelor sau căpşuni proaspete în sos de caramel cu zero grăsimi în loc de ciocolată.

– Gândeşte pozitiv

Lipsa stimei de sine este o cauză serioasă a exceselor alimentare, consideră experţii.  Obişnuieşte-te să te concentrezi pe aspectele tale cele mai bune în detrimentul celor mai slabe. Cumpără haine care ţi se potrivesc şi pe care să le porţi cu plăcere

– Ia o pauză

Nu spune nimeni că trebuie să îţi atingi obiectivul fără să faci şi greşeli. Repetă-ţi că poţi reuşi să dai jos din kilograme pas cu pas şi că poţi începe din nou de fiecare dată când greşeşti. Dacă mănânci prea mult într-o noapte, de exemplu, revino la dietă dimineaţa următoare concentrându-te pe metodele care au funcţionat în trecut.

– Relaxează-te

Unii oameni cedează când sunt stresaţi, aspect sugerat şi de un studiu al Universităţii Yale. Potrivit acestuia, femeile care secretă cel mai mult cortizol (hormon eliberat în momente de stres) consumă cea mai mare cantitate de mâncare grasă după respectiva perioadă. Dacă te afli frecvent în situaţii stresante, încearcă mai bine să înveţi yoga, să meditezi sau să faci exerciţii de meditaţie.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel