Sari la conținut

Povestea din spatele imaginilor de coșmar: paturi pline de pacienți întinse pe holurile spitalelor

povestea
Sursa foto: Constantin Vasile Ifteme
Sursa foto: Constantin Vasile Ifteme

Povestea din spatele dramei. Fotograful Constantin Vasile Ifteme a postat pe conturile de socializare o serie de poze din cadrul Spitalului Matei Balș din București, unde pacienții bolnavi de covid-19 sunt tratați în paturi ambulante întinse pe holurile spitalului.

Cu acest prilej, Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș din București, a ținut să explice povestea din spatele imaginilor dure.

„Vedem o realitate a acestor zile și situația nu e numai la Matei Balș. În condițiile în care în Capitală avem în mod constant 1.500 de pacienți și, hai să facem un calcul, să ne gândim că 20 la sută dintre aceștia au nevoie de oxigen, au nevoie de un loc să se interneze, e clar că numărul de locuri pe care îl avem – și indiferent cât am reuși în fiecare zi să facem și asta se întâmplă și sâmbăta, duminica – nu este suficient. Și atunci pacienții trebuie să fie ajutați. Până în momentul când reușim să-i transferăm în altă parte sau să facem locuri în spital, ei rămân în camera de gardă. E adevărat că primesc tratamentul cu oxigen, primesc tratamentul necesar, dar sunt imaginile pe care dvs. le vedeți. E, până la urmă, un lucru real”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Povestea unei realități crunte: Numărul mare de pacienți în raport cu numărul de paturi

Deși camera de gardă are doar 19 paturi, de cel mai multe ori sunt peste 30 de pacienți prezenți. „Asta înseamnă că restul vor rămâne într-un pat improvizat sau pe un scaun, fiind vorba de pacienți care, în mare parte, au nevoie de oxigen, trebuie să reținem, e important. La pacienții cu infecție SARS-CoV-2, tratamentul cu oxigen este vital și cei care au forme severe și au nevoie de oxigen, lucrul acesta trebuie să se întâmple imediat. Cum ajung în camera de gardă, primesc oxigen. Ulterior, încercăm să găsim o variantă, din păcate, nu putem s-o găsim atât de repede și pacienții stau și perioade mai lungi de timp în camera de gardă, pot să stea și 24 de ore”, a relatat doctorul Marinescu.

„Ce este important este că pacienții sunt tratați, monitorizați, la fel ca într-o secție normală, doar că este o improvizare. E clar că nu este cum ar trebui să se întâmple în mod normal”, a recunoscut medicul.

„Din păcate, mai ales în a doua parte a zilei, cam toate spitalele care sunt în circuitul COVID sunt absolut blocate și nu mai au locuri și atunci soluția este una reală, nu neapărat ideală. Toate spitalele din București ar trebui să meargă pe un dublu circuit, făcut foarte corect, și să primească și pacienți cu SARS-CoV-2, este singura variantă”, spune Adrian Marinescu.

povestea
Povestea cutremurătoare a bolnavilor de covid. Sursa foto: Constantin Vasile Ifteme

„Noi mergem pe următorul principiu: încercăm să ajutăm cât mai mulți oameni, oamenii vin cu forme severe, au nevoie de oxigen și este important să primească acest oxigen, este cel mai important lucru și trebuie făcut rapid”, a punctat Adrian Marinescu. Întrebat dacă există suficiente surse de oxigen, în aceste condiții, medicul a spus: „Ne descurcăm, până la urmă găsim o variantă. Am încercat – și din fericire am reușit – să îmbunătățim în ultimele luni în mod constant tot ce ține de instalațiile de oxigen, astfel încât să avem, pentru că știam că este important. În camera de gardă sunt 20 de paturi și restul, peste 20, sunt pacienți care trebuie să stea pe scaun sau pe paturi improvizate”, a explicat el.

Povestea cutremurătoare a pacienților

„Gândiți-vă că acel pacient, dacă nu am găsi o soluție improvizată, ar însemna că ar sta în așteptare în alt spital sau într-un loc unde nu ar avea acest tratament. Deci, cred că este cel mai corect lucru pe care îl facem să administrăm acest tratament din primul moment în care pacietul ajunge în camera de gardă, indiferent că nu avem locuri pe pat. Este cea mai bună măsură pe care trebuie să o luăm din punct de vedere medical. Contează până la urmă viața pacientului”, a subliniat medicul Adrian Marinescu.

Această realitate, fără precedent, este în toate spitalele COVID

„O astfel de situație, cum traversăm acum, categoric că n-a existat și vreau să cred că nu o să fie pentru o perioadă lungă de timp. Să știți că această realitate nu este numai în Institutul Matei Balș. În toate spitalele care sunt în circuitul COVID e practic aceeași situație, pentru că un număr mare de pacienți au nevoie și de un număr mare de locuri de internare. Din păcate, este vorba de forme medii și forme severe, adică pacienți care au nevoie neapărat să fie internați. (…) La Institutul Matei Balș reușim să ne descurcăm și să nu fie nevoie să alegem. Toți pacienții primesc tratament, este elementul cel mai important. Până la urmă, găsim loc, fie într-un alt spital, fie chiar locurile pe care le facem în Institut – externăm pacienți, la noi este un flux continuu, externăm și internăm alți pacienți și cei care au stat un anumit interval de timp în gardă ajung să fie internați”, a explicat Adrian Marinescu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel