Sari la conținut

Povestea incredibilă de viață a medicului român care a operat „un stadion de oameni”. „Sunt un om obișnuit. Îmi fac meseria cu multă dragoste. E singura mea bucurie, că avere n-am făcut niciodată”

Neurochirurgul roman Leon Danaila
Sursa foto: wowbiz.ro
Secretul longevitații a neurochirurgului Leon Danaila

Povestea incredibilă de viață a medicului român care „a operat un stadion de oameni”. „Sunt un om obișnuit, care îmi fac meseria cu multă dragoste. E singura mea bucurie, că avere n-am făcut niciodată”

În cei peste 60 de ani de arieră strălucită, neurochirurgul Leon Dănăilă a efectuat peste 40.000 de intervenții chirurgicale. Este și motivul pentru care a fost numit de presa din Tomânia „medicul care a operat un stadion de oameni”, fiind inclus în Academia Recordurilor Mondiale ca medicul cu cele mai multe operații neurologice.

Este considerat cel mai bun neurochirurg din Europa și unul dintre cei mai mari specialiști din lume.

Prof. dr. Leon Dănăilă, care a împlinit pe 1 iulie 90 de ani de viață, a introdus microscopul și laserul în sălile de operații din România. De asemenea, a reușit să reducă rata mortalității în operațiile pe creier de la 60% la doar 4%.

Neurochirurgul Leon Dănăilă
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Povestea incredibilă de viață a medicului român care „a operat un stadion de oameni”

Leon Dănăilă este academician, profesor universitar, cercetător cu 18 brevete de inventator și autor al 59 de tratate și cărți de neurochirurgie, potrivit ȘtirideRomânia.ro.

Alături de Albert Eistein, medicul Leon Dănăilă, face parte din top 500 genii ale secolului. El i-a cerut chiar presei locale să nu-l mai numească geniu.

„Eu sunt un om obișnuit, care își vede de treabă și îmi fac meseria cu foarte mult discernămând și cu multă dragoste. E singura mea bucurie, că avere n-am făcut niciodată”, a mai spus Dănăilă.

Academicianul Leon Dănăilă are un program pe care îl respectă cu sfințenie de o viață. Încă de prin anul 1961 el se culcă la ora 8-9 seara și se trezește la ora 3 dimineața. Până să meargă la spital el citește, obicei care nu lipsește din rutina zilnică.

„Eu mă scol dimineața pe la 3, cam în fiecare zi, citesc dimineața când am creierul foarte limpede. La alimentație nu am restricții, nu mănânc grăsimi, deși toate principiile alimentare sunt necesare. Și grăsimile sunt necesare dar până la un anumit punct.

Toți axonii cerebrali sunt mielinizați cu grăsime, dacă facem restricție la grăsime, creierul suferă foarte mult pentru că nu se mai produce mielinizarea și apar disfuncții cerebrale. Proteinele sunt necesare, zaharurile sunt necesare, dar nu în doze mari. Eu mănânc și dulce dar nu mult, ponderat, din toate. Fructele sunt foarte bune, legumele.

Carnea se spune că dacă consumăm foarte multă, durata de supraviețuire scade cu cantitatea de carne pe care individul o consumă.

Nu există alimente nocive, totul este bun în cantități moderate. Nu există nici ceva anume care dacă mănânci te faci deștept sau te prostește”, declara Leon Dănăilă, la  Trinitas TV.

Cel mai bun neurochirurg român, secretul longevității

În cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D, celebrul neurochirrug a făcut o incursiune în viața sa personală, povestind cum a fost nevoit să cerșească, adolescent fiind, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sau pe durata secetei din 1946 și a foametei din 1947.

Totodată, a explicat care este secretul longevității sale, mai ales că mănâncă o dată pe zi, iar seara servește cel puțin un fruct. Are aproximativ 7 ore de somn pe noapte, se plimbă zilnic, face mișcare.

„Am fost rezistent de la început. N-am fost bolnăvicios, pe mine mama mă punea la treburile cele mai grele, spre deosebire de frații mei. Mă punea să mai tai un copac, mă punea la muncă de mic, la arat, la prășit. Mama făcea discriminare, le dădea fraților cea mai bună mâncare, săracii, erau bolnăvicioși”, a spus Leon Dănăilă.

Leon Danaila
Sursa: Internet

M-am hotărât că trebuie să mă fac medic, să-i fac bine pe oamenii săraci, nu numai cu descântecul și cu împărtășania

În timpul liceului, și-a dat seama că este atras de medicină, după ce a găsit o carte de chirurgie aruncată la gunoi. După ce a curățat-o, a legat-o și a citit-o, și-a propus să ofere oamenilor o viață mai bună.

Leon Dănăilă s-a născut la Darabani, județul Botoșani, pe 1 iulie, 1933, și provine dintr-o familie în care școala nu a fost o prioritate. Tatăl lui era cizmar și nu știa carte, iar mama lui avea doar 4 clase. Și totuși, el este un “geniu” al medicinii. Un frate a ajuns matematician, iar altul chimist.

„Eu provin dintr-o familie mai mediocră, mai săracă, și am muncit mereu. Eu provin dintr-o regiune unde oamenii care erau bolnavi erau tratați de o babă care venea și le descânta sau preotul care venea și îi împărtășa. Cam cu asta se reducea tratamentul unui om bolnav. Eu auzisem că la Cernăuți, care e aproape de noi acolo, sunt medici care operează, care fac bolnavii bine, dar acolo pot să ajungă numai oamenii care au bani și care au posibilități materiale.

M-am hotărât atunci că eu trebuie să mă fac medic, trebuie să-i ajut pe oamenii săraci, să-i fac bine, nu numai cu descântecul și cu împărtășania. Împreună cu cartea respectivă pe care am găsit-o, am legat-o, am citit-o cu mare atenție, m-a determinat să urmez această Facultate de Medicină pe care am terminat-o cu bine.”, a povestit renumitul medic Leon Dănăilă.

Nu a fost niciodată premiant, dar a citit foarte mult tot ce a ținut de medicină, reușind astfel să ajungă la performanțe “destul de bune”, după cum mărturisește chiar el.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel