Sari la conținut

Poziția în care dormi dezvăluie ce fel de persoană ești

Aşa cum între gesturile pe care le facem zi de zi şi personalitatea fiecăruia există o legătură directă, la fel şi în timpul somnului, poziţia în care dormim poate comunica elemente ale felului nostru de a fi.

Specialiştii britanici au supus unei cercetări 1.000 persoane, filmându-le în timp ce dormeau şi chestionându-le pentru a vedea care sunt principalele lor trăsături de personalitate. S-a descoperit că există şase poziţii ale corpului, în timpul somnului, care sunt cel mai des întâlnite.

Studiul a fost coordonat de profesorul Chris Idzikowski, director al UK Sleep Assessment and Advisory Service. Acelaşi studiu subliniază şi faptul că cei mai mulţi oameni dorm în aceeaşi poziţie, doar 5% au declarat că îşi schimbă frecvent felul în care dorm.

Fetus – duritate aparentă, tensiune

Este poziţia în care cei mai mulţi oameni spun că dorm confortabil. Aproape 41% dintre cei interogaţi au declarat că dorm cel mai des în poziţia fetusului.

Ca trăsături de personalitate, cei care dorm în aceeaşi poziţie în care stăteau atunci când se aflau în burta mamei, sunt persoane care afişează o imagine dură în faţa celorlalţi, dar sunt sensibili în adâncul sufletului lor şi chiar timizi. Aceştia simt nevoia de a fi protejaţi şi de a fi trataţi cu afecţiune. Poziţia fetusului poate trăda şi stare de tensiune, deprimare, singurătate.

„Buştean” – sociabili şi prea creduli

Fie pe partea dreaptă, fie pe cea stângă, poziţia buşteanului presupune picioarele unul peste celălalt şi mâinile lipite pe lângă corp. Din studiu a reieşit că 15% dintre oameni dorm în această poziţie, fiind persoane foarte sociabile, care îşi fac prieteni uşor, se încred în străini, deseori sunt prea creduli. Ei mai sunt şi foarte comozi, dar nepretenţioşi.

„Cerşetorii” – se decid greu, sunt cinici

Pe o parte, cu mâinile întinse ca şi cum ar „tânji” să strângă în braţe pe cineva, este poziţia oamenilor deschişi, dar suspicioşi uneori, chiar cinici. Hotărârea lor nu lasă loc de întoarcere atunci când vine vorba de o decizie şi în general iau deciziile foarte greu. 13% dintre oameni dorm în această poziţie.

Poziţia soldatului – nu le place scandalul, tind spre idealuri înalte

În 8% dintre cazuri, oamenii dorm pe spate, cu braţele întinse pe lângă corp. Această poziţie trădează o personalitate tăcută şi rezervată în relaţiile cu ceilalţi. Nu le plac scandalul, dezordinea, gălăgia şi în general lucrurile ieşite din normalitate. Idealul spre care tind persoanele ce dorm în această poziţie este unul înalt.

Cădere liberă – sociabili şi echilibraţi

Seamănă cu poziţia corpului celor care sar cu paraşuta: pe burtă, picioarele uşor îndepărtate şi ambele mâini ridicate la nivelul capului. Sunt persoane care nu suportă să fie criticate, sunt sensibile, sociabile şi destul de echilibrate. Un avantaj real al celor care dorm în această poziţie este faptul că favorizează digestia pe timpul nopţii. Doar 7% dintre oameni dorm astfel.

„Steaua de mare”: prieteni fideli

5% dintre oameni dorm cu ambele braţe ridicate la nivelul capului, pe spate, cu picioarele uşor desfăcute. Aceştia sunt prieteni fideli, întotdeauna pregătiţi să-i asculte pe cei din jurul lor şi să le ofere sfatul sau ajutorul lor. Totuşi nu sunt persoane cărora să le placă să fie în centrul atenţiei.

IDEAL PENTRU SĂNĂTATE

Pe spate, cel mai indicat

Dormitul pe spate este ideal pentru a men­ţine coloana sănătoasă, dormitul pe-o parte poate accelera apariţia ridurilor, poziţia fetală provoacă dureri de spate şi gât, iar dormitul pe burtă este avanatajos doar pentru cei care sforăie, informează cnn.com.

Persoanele care dorm pe spate nu se confruntă cu dureri de spate, de cap şi de gât, reflux gastro-esofagian sau riduri, însă pot avea probleme cu sforăitul. Această poziţie menţine coloana sănătoasă şi controlează reflexul care provoacă senzaţia de arsură în stomac.

„Capul este uşor ridicat, iar stomacul nu mai este la acelaşi nivel cu esofagul. Astfel, acidul nu poate să urce”, explică specialistul în somnologie Eric Olson, citat de cnn.com.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel