Prea multă apă îți poate afecta rinichii. Câtă apă ar trebui să bei într-o zi

Prea multă apă îți poate afecta rinichii. Ziua Mondială a Rinichiului este sărbătorită pe 9 martie la nivel global pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la acest grup de boli, gestionarea acestora, opțiunile de tratament și măsurile preventive care pot beneficia de toți.

În fiecare an, cea de-a doua zi de joi a lunii martie este dedicată Zilei mondiale a rinichiului. În 2023, această zi este marcată la 9 martie.

9 martie, Ziua Mondială a Rinichiului

Prin intermediul Zilei mondiale a rinichiului, Societatea Internaţională de Nefrologie (SIN) urmăreşte să atragă atenţia asupra bolilor specifice rinichilor, celor mai recente metode de tratament, măsurilor preventive şi evoluţiei bolilor de rinichi în lume.

Când vine vorba de sănătatea rinichilor, medicii recomandă adesea să bei multă apă pentru a-i menține funcționali și suficient de apți pentru a elimina toxinele. Dar cât este prea mult?

Corpul uman este compus în mare parte din apă. Aproximativ 60% din greutatea corpului nostru este constituită din apă, iar fiecare funcție corporală o cere. Apa: 

  • Îndepărtează toxinele din organele tale,
  • Transportă nutriția către celule,
  • Lubrifiază articulațiile
  • Ajută la digestia alimentelor.

Deshidratarea poate apărea dacă nu beți suficientă apă, iar dacă este suficient de severă, poate duce la convulsii, confuzie și somnolență. Specialiștii atrag atenția să vă păstrați rinichii sănătoși bând apă în mod înțelept.

Aceasta presupune să bei cantitatea potrivită de apă pentru tine. O concepție greșită comună este că toată lumea ar trebui să bea 2 litri de apă pe zi; cu toate acestea, deoarece fiecare este diferit, cerințele individuale de apă vor varia.

Nu există o singură cantitate potrivită pentru toată lumea. Cantitatea de apă de care aveți nevoie depinde de vârsta, climă, intensitatea exercițiilor fizice și țara de origine, și boală.

În mod similar, consumul de prea multă apă poate duce la suprahidratare și intoxicație cu apă dacă persoana consumă mai multă apă decât pot elimina rinichii prin urină.

Ce se întâmplă când bei apă în exces

Când consumați o cantitate excesivă de apă, puteți experimenta efecte toxice ale apei, intoxicație sau o întrerupere a funcției creierului. Acest lucru se întâmplă atunci când există un exces de apă în celule (inclusiv celulele creierului), provocându-le umflarea.

Când celulele din creier se umflă, presiunea se acumulează în creier. Este posibil să aveți simptome precum:

Care sunt semnele că bei apă în exces:

  • Culoarea urinei: Culoarea urinei este una dintre cele mai simple moduri de a spune dacă bei suficientă apă. Culoarea variază de la incolor pal la culoarea ceaiului. Dacă pipi este întotdeauna clar, acesta este un semn sigur că bei multă apă într-o perioadă scurtă de timp.
  • Folosești toaleta excesiv: Prea multe drumuri la baie este un indicator indirect al suprahidratării.
  • Bea apă chiar și atunci când nu ți-e sete: Intoxicarea cu apă poate apărea dacă ești forțat să bei apă chiar dacă nu ți-e sete. Setea este reacția organismului la deshidratare și ar trebui să servească drept ghid.
  • Greață sau vărsături: Când rinichii nu sunt în măsură să elimine lichidele suplimentare din organism, apar simptomele deshidratării. Începe să se acumuleze în interiorul corpului, provocând greață și vărsături.

Câtă apă ar trebui să bei într-o zi

Nu există reguli validate pentru cantitatea de apă pe care trebuie să o bei zilnic. Cât de mult necesită corpul tău este determinat de:

  • Nivelul de activitate fizică
  • Climă
  • Greutate corporală
  • Sex

Persoana ar trebui să bea 2-3 litri de apă pe zi, în funcție de factorii de mai sus. A bea apă doar în momentul în care își este sete poate să nu funcționeze pentru toată lumea, în special pentru sportivi, persoanele în vârstă și femeile însărcinate.

Recent Posts

Care e suma maximă cu care poate crește pensia la recalculare

Cu cât poate crește pensia la recalculare? Va fi realizată o recalculare integrală a pensiilor,…

31 de minute ago

Alertă alimentară! Produs alimentar popular, retras de pe rafturile magazinelor din întreaga țară pentru că are pesticide

Un produs alimentar popular a fost retras de pe rafturile magazinelor care aparțin lanțului Mega…

60 de minute ago

Alimentul minune recomandat de dr. Vlad Ciurea pentru femeile de peste 50 de ani. „Nu se acumulează în organism!”

Alimentul minune recomandat de dr. Vlad Ciurea. Neurochirurgul Vlad Ciurea, recunoscut pentru cariera sa excepțională…

2 ore ago

Horoscop 14 mai. Oportunități neașteptate pentru Berbeci. Leii ar trebui să facă un pas în spate

Horoscop 14 mai. Este o zi excelentă pentru Vărsători, care au relații minunate cu toți…

2 ore ago

Cercetătorii au descoperit de ce fumătorii iau rapid în greutate atunci când se lasă de fumat

Fumătorii care intenționează să renunțe sunt adesea îngrijorați de creșterea în greutate care vine la…

3 ore ago

Ce trebuie să știi înainte de o mamografie. Un radiolog explică cum să te pregătești cel mai bine

Ce să știi despre mamografie. De ce este important să faci o mamografie de rutină…

3 ore ago

Citeste si: