Sari la conținut

Intoxicația cu apă, afecțiunea neobișnuită care poate fi fatală. Ce se întâmplă cu organismul tău dacă bei prea multă apă?

apa cu lămâie
Sursa foto: arhivă doctorulzilei.ro
apa cu lamaie pe stomacul gol

Intoxicația cu apă este cauzată de suprahidratarea organismului, având un aport prea mare de apă. Aceasta se poate dezvolta în timpul efortului fizic, atunci când simțim nevoia să completăm cantitatea pierdută de lichide. Deși pare inofensivă, această afecțiune poate fi letală în cazuri rare.

Intoxicația cu apă provoacă o multitudine de simptome neplăcute, de la confuzie până la vărsături. Cu toate acestea, în cazuri foarte rare, poate provoca inflamarea creierului și, implicit, moartea.

Intoxicația cu apă poate fi fatală

Dr. Vasi Rădulescu, expert în sănătate și medic, explică de ce această afecțiune este, într-adevăr, periculoasă și cum să reunoști simptomele.

„Fiecare celulă din corp are nevoie de apă pentru a funcționa corect. Cu toate acestea, a bea prea mult poate duce la intoxicație cu apă și la consecințe grave asupra sănătății.

Este dificil să bei prea multă apă din întâmplare, dar se poate întâmpla, de obicei ca urmare a suprahidratării în timpul evenimentelor sportive sau a antrenamentelor intense.

Simptomele intoxicației cu apă sunt generale – pot include confuzie, dezorientare, greață și vărsături.

În cazuri rare, intoxicația cu apă poate provoca umflarea creierului și poate deveni fatală.

Ce este intoxicația cu apă?

Cunoscută și sub numele de otrăvire cu apă, intoxicația cu apă este o perturbare a funcției creierului cauzată de consumul excesiv de apă. Acest lucru poate dilua electroliții, în special sodiul, din sânge.

Dacă nivelurile de sodiu scad sub 135 milimoli pe litru (mmol / l), medicii se referă la această problemă drept hiponatremie.

Sodiul ajută la menținerea echilibrului fluidelor în interiorul și în exteriorul celulelor. Când nivelurile de sodiu scad din cauza consumului excesiv de apă, fluidele se deplasează din exterior în interiorul celulelor, unde este mai mult sodiu, provocându-le umflarea.

Când acest lucru se întâmplă cu celulele din creier, poate fi foarte periculos și poate pune viața în pericol.

Pericolele de a bea prea multă apă

Când o persoană consumă o cantitate excesivă de apă și celulele din creier încep să se umfle, presiunea din interiorul craniului crește. Acest lucru provoacă primele simptome ale intoxicației cu apă, care includ:

  • dureri de cap
  • greaţă
  • vărsături

Cazurile severe de intoxicație cu apă pot produce simptome mai grave, cum ar fi:

  • somnolenţă
  • slăbiciune musculară sau crampe
  • creșterea tensiunii arteriale
  • vedere dublă
  • confuzie
  • incapacitatea de a identifica informațiile senzoriale
  • respiratie dificilă

O acumulare de lichid în creier se numește edem cerebral. Acest lucru poate afecta trunchiul cerebral și poate provoca disfuncții ale sistemului nervos central.

În cazuri grave, intoxicația cu apă poate provoca convulsii, leziuni ale creierului, comă și chiar moarte.

Concluzie: consumul excesiv de apă poate crește presiunea în interiorul craniului. Acest lucru poate provoca diverse simptome și, în cazuri grave, poate deveni fatal.

Poate fi fatal?

Este dificil să consumi prea multă apă din întâmplare. Cu toate acestea, se poate întâmpla și au existat numeroase rapoarte de deces din cauza consumului excesiv de apă.

Persoanele cu risc de moarte din cauza intoxicației cu apă tind să participe la evenimente sportive de rezistență sau la antrenamente militare. Este puțin probabil ca o persoană care nu face niciuna dintre ele să moară din cauza consumului prea mult de apă”, explică medicul pe propriul blog.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel