Sari la conținut

Prea multe kilograme în plus scurtează viața cu până la opt ani. Calculul simplu care te ajută să afli dacă ești la risc

Prea multe kilograme în plus scurtează viața cu până la opt ani. Obezitatea și obezitatea severă pot scurta cu opt ani speranța de viață și cu până la 19 ani perioada în care sănătatea este bună, susține un studiu.

Condusă de profesorul Steven Grover de la Universitatea McGill (Montreal) și publicată în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology, cercetarea este rezultatul unei modelări matematice, pornind de la o vastă bază de date americane („NHANES” 2003-2010), care conține datele a mii de adulți, cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani.

Rezultatele sunt clare: cu cât o persoană este supraponderală de tânără, cu atât impactul asupra sănătății sale va fi mai important, rezumă epidemiologul.

Studiul arată că obezitatea este asociată cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic și accidente vasculare cerebrale, dar și diabet, care reduce semnificativ speranța de viață și anii de viață sănătoasă, comparativ cu persoanele cu greutate normală, explică Grover.

Potrivit studiului, persoanele supraponderale pierd până la 3 ani din speranța de viață, obezii (cu indice de masă corporală 25-30) între 1 și 6 ani, iar cei cu obezitate severă între 1 și 8 ani din speranța de viață.

Cea mai importantă scădere a speranței de viață la persoanele supraponderale s-a înregistrat în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani. De asemenea, la persoanele care suferă de obezitate severă, perioada trăită într-o stare de sănătate bună se poate reduce cu până la circa 19 ani.

OMS recunoaște că, în acest secol, obezitatea are o prevalență egală sau mai mare comparativ cu malnutriția și bolile infecțioase. De aceea, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, în 2025 peste 50% din populația lumii va fi obeză. Obezitatea este, așadar, o boală cronică, având o prevalență foarte mare și care afectează bărbați și femei de toate rasele și vârstele. Preobezitatea și obezitatea sunt probleme importante de sănătate publică și au nevoie de o strategie comună, ce include promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase și a unui stil de viață mai activ, precum și tratament și îngrijiri corespunzătoare.
Indicele de masă corporală (IMC) este un indice utilizat în mod obișnuit pentru a clasifica excesul de greutate și obezitatea la adulți. Este definit ca greutatea unei persoane în kilograme împărțită la pătratul înălțimii sale în metri (kg / m2).
Pentru adulți, OMS definește excesul de greutate și obezitatea după cum urmează: supraponderalitatea este un IMC mai mare sau egal cu 25; și obezitatea este un IMC mai mare sau egal cu 30.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel