Categories: Ştiri sănătate

Premieră la Spitalul Marie Curie: Chirurgii au extras o tumoră de un kilogram de la o fetiță de două luni

Trei chirurgi au efectuat la Spitalul Marie Curie o intervenție chirugicală în premieră la o fetiță de două luni care prezenta o tumoră la gât de aproximativ un kilogram, a declarat medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful Secției de terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie.

Potrivit acestuia, operația a durat opt ore, a decurs bine și a fost efectuată de prof. dr. Ghali Ghali din Louisiana (SUA), Daniel Petrișor din Oregon (SUA) și de medicul Mihai Dorobanțu de la Spitalul Sfânta Maria.

„Este o premieră medicală europeană. Fetița avea două luni. Se afla în secție de aproape două luni de zile. Nu aveam nicio soluție prin zona aceasta a Europei. Am mai avut un astfel de caz în urmă cu patru ani și a fost foarte greu să găsim soluție în Europa. Copilul avea o tumoră masivă la mandibulă. Traheea era foarte afectată, contorsionată, era împinsă de tumoră anterior lateral. Doctorii Ghali și Petrișor au venit duminică, au văzut copilul la noi în reanimare și luni a început operația, care a durat de la 12,00 la 20,00. Practic era o tumoră de gât care avea aproape un kilogram. Cuprindea toată zona gâtului, era în spatele traheii, erau afectate esofagul, vasele gâtului, glande, glanda tiroidă, nervi, baza limbii era foarte afectată. Operația a decurs bine. Avem speranțe ca fetița să aibă o viață normală, deja așteptăm acum ca în zona gâtului să crească țesutul. A fost și o reconstrucție. Cei doi chirurgi din SUA au spus că după 6-8 zile o să arate bine acolo în zona gâtului, o să ia suport de hormoni tiroidieni pentru că o parte din tiroidă, cuprinsă în tumoră, a fost rezecată. Carotidele externe erau în tumoră”, a explicat Cîrstoveanu.

El a spus că în zilele următoare se așteaptă rezultatele examenului anatomo-patologic pentru a se vedea ce fel de tumoră este.

„O să vedem ce fel de tumoră este. Părerea dânșilor este că e o tumoră vasculară agresivă. O să vedem ce spune anatomia patologică în câteva zile. Era extrem de agresivă tumora prin dimensiune și prin ce organe cuprindea”, a adăugat medicul.

Cîrstoveanu a menționat că a cerut părerea specialiștilor din Europa, însă aceștia „s-au speriat” de tumori mult mai mici față de cazul operat luni la Spitalul Marie Curie.

„În Europa nu aveam nicio șansă. Eu nu cred că cineva făcea așa ceva în Europa. Bazându-mă pe experiența trecută, eu cred că nu. Am luat toți specialiștii în buco-maxilo-facial din Europa și dânșii s-au speriat de o tumoră mult mai mică pe care am avut-o în trecut”, a spus medicul.

El a menționat că cei doi medici chirurgi din SUA au apreciat facilitățile spitalului.

„Cei doi chirurgi au văzut că avem facilități foarte bune aici la spital. Dânșii au mare experiență, în sensul că operează și în Turcia, India și alte țări”, a arătat medicul Cătălin Cîrstoveanu.

Recent Posts

Experții avertizează: Respirația urat mirositoare poate fi un simptom al unui tip de cancer

Experții fac avertizări cu privire la un un tip de cancer: Respirația urat mirositoare poate…

22 de minute ago

Prognoza meteo de Paște: Ploi în jumătate de ţară, cald în cealaltă jumătate

Avertizare meteorologică de Paște. ANM a făcut noi avertizări meeorologice: Sun prognozate ploi pe jumătate…

51 de minute ago

Anevrismul aortic. Medicamentul care poate salva multe vieți

Anevrismul de aortă este o dilatare patologică a unui segment al aortei, cu o tendință…

o oră ago

5 motive pentru care membrele tale amorțesc în timp ce dormi

5 motive pentru care membrele tale amorțesc în timp ce dormi! Potrivit experților, amorțeala membrelor…

2 ore ago

Ceaiul care ajută la reumatism și la controlul zahărului din sânge

De aceea, iubitorii de ceai sunt mereu în căutarea unor variante care pot aduce beneficii…

2 ore ago

Sâmbăta Mare 2024. Tradiții și obiceiuri: Ce NU ai voie să faci

Sâmbăta Mare 2024. Sâmbăta Mare este ultima zi înainte de Paște. Pentru credincioși, este o…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic